Fűszegélynyírás: hogyan használjuk a fűszegélynyírót?

Egy fűszegélynyíró legalább olyan kiemelt eszköz a kertünk rendben tartása során, mint egy hagyományos fűnyíró. Segítségével mindenhol tökéletesre vágott gyepet varázsolhatunk a kertünkben. A fűnyíróval gyakran nem lehetséges a gyep egyes részeinek lenyírása (pl. falak, kerítések mellett, bokrok alatt stb.).  Ugyanakkor a fűszegélynyírónak (leginkább a vezeték nélkülinek) ez nem okoz problémát. Ezen készülékek könnyen mozgathatók, elérnek minden egyes fűszálat. Az alábbi blogbejegyzésünkben összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot a fűszegélynyíró megfelelő használatával kapcsolatban.

Egyenletesre vágott gyepszélek a fűszegélynyíróval.

Mi is az a fűszegélynyíró?

Sokféle változata elérhető manapság, a legnagyobb különbség a meghajtás módjában van: benzines, akkumulátoros és elektromos készülékek közül választhatunk. Mindegyik fajtának megvan a maga előnye. Hogy melyik típust használjuk a kertünkben, nagyban függ attól, hogy mekkora területtel rendelkezünk. Köszönhetően az alacsonyzajszintnek és a kitartó teljesítménynek, javasoljuk az akkumulátoros verziónak az otthoni alkalmazását.

Mindhárom modell esetében ugyanaz a felépítés: a motor egy forgó vágószerszámmal szerelt rotort hajt. A gyártótól vagy modelltől függően a szegélynyíró fém pengével, műanyag pengével vagy orsón lévő damillal van ellátva.

Általában az otthon használt készülékek műanyag késsel vagy orsóra tekert damillal vannak felszerelve. Mindkét kés és damil esetében jó vágási eredményre számíthatunk, azonban használatuk teljesen különböző. A kés azonnal kész a nyírásra, ugyanakkor gyakran meg kell élezni vagy cserélni kell. A damil nem válik tompává, azonban elhasználódik, azaz egyre rövidebb lesz a vágások után, így idővel mindig le kell tekernünk az orsóról a megfelelő hosszúságot belőle, hogy megfelelően tudjuk használni. Ez történhet félig automatikusan az orsó földhöz való érintésével vagy teljesen automatikusan – ezutóbbi leginkább a drágább modelleknél jellemző.

Valósítsa meg kertprojektjét – az Einhell fűszegélynyíróival

Felkészülés a fűszegély vágására

A gyepápolást a fűnyíró használatával szükséges kezdenünk. Először levágjuk a füvet teljes mértékben és csak azokat a területeket hagyjuk meg, melyeket már csak a szegélynyíróval tudunk kezelni.

Mielőtt üzembe helyeznénk a fűszegélyvágót, javasolt a készülék előzetes ellenőrzése. A vágófejnek és az orsónak simán kell mozognia. Abban az esetben, ha nem mozog, meg van szorulva, akkor meg kell keresnünk a hiba okát és megszüntetni. Emellett fontos, hogy elég damillal rendelkezzen az orsó. Javasolt egy pótdamilfej tárolása otthon, hiszen előfordulhat, hogy munka közben elfogy a damil. Mindezek mellett bosszúságot okozhat az is, ha eltört egy vágópenge és emiatt nem tudjuk folytatni a munkát. Következő lépésként ellenőrizzük a gép erőforrását. Benzines készülék esetében érdemes megnézünk a motor üzemanyag- és az olajszintjét, akkus modellnél pedig az akkumulátor töltöttségi szintjét. Az elektromos fűszegélynyírónál a vezeték hosszúságát szükséges ellenőriznünk, hogy elér-e mindenhova, ahol vágni fogunk.

Ezek mellett saját biztonságunkra is fokozott figyelmet kell szentelnünk a megfelelő ruházat választásakor, úgy, ahogy tesszük azt a többi olyan gép használatának esetében is, melyeken szintén forgó alkatrészek találhatók. Kerti munkák során sok esetben azért történik baleset, mert a készülék nem a megfelelő állapotban lett üzembe helyezve és használva, vagy olyan ruházat viselése miatt, mely nem nyújtott teljes védelmet. Érdemes szem- és fülvédőt, hosszú, vágásbiztos nadrágot, masszív cipőt, csúszásgátlós talppal viselnünk a munka közben.

Végezetül ellenőrizzük a vágandó területet. Minden olyan tárgyat (pl. követ, gyerek- és állatjátékot stb.) távolítsunk el, mely esetleg sérülést okozhat bennünk és a fűszegélynyíróban..

Vezeték nélküli szabadság az Einhell Power-X Change akkuval szerelt fűszegélynyíróinak köszönhetően.

A fűszegélynyíró megfelelő használata

A legideálisabb az, ha száraz fűben alkalmazzuk a készüléket.

Mindig a gyep azon részén indítsuk be a gépet, melyen már átmentünk a fűnyíróval. Két kézzel tartsuk a készüléket, mozgassuk meg a vágófejet balról jobbra, s vissza. Amennyiben a forgófej az óramutató járásával megegyező irányba forog, akkor mindig balkéz felőli oldalról kezdjük a vágást, ellenkező esetben a fűnyesedéket nem kifele, hanem befele, a már levágott gyepre fogja szórni a készülék, ezzel többletmunkát okozva nekünk. Jobb oldalról kezdjük a nyírást abban az esetben, ha a forgófej az óramutató járásával ellentétesen forog. A munkát a gyep szélén, fák, falak és egyéb akadályok mellett lehetőleg kis távolságot tartva, lassú, hintázó mozdulatokkal kezdjük meg. Ajánlott a nagy fűcsomókat és gyomokat több lépésben levágni. Vigyázzunk arra, hogy ne terheljük túl a fűszegélynyírót és a damilt túl erős lengéssel vagy nyomással. Ellenkezőleg, a problémás területek fölött többször vezessük át a gépet, így hatékonyan és egyenletesen vágjuk le ezeket a részeket.

Amennyiben a fűszegélynyírónk rendelkezik hevederrel, érdemes ennek a hosszúságát is ellenőrizni. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a vágófej közvetlenül a föld fölé emelkedjen. A túl rövidre állított heveder felesleges lehajlást kényszerít ránk munka közben, a túl hosszúra állított pedig nem veszi le a terhet rólunk, így saját izomerőnkből kell mozgatni és tartani a készüléket. Az izom-és derékkörnyéki fájdalmak garantáltak, ha a heveder nincs helyesen beállítva.

Ügyeljünk arra, hogy ne érintkezzünk a damillal, amikor a motor már jár. Súlyos sérülést, fájdalmat okozhat, ha a hozzáérünk a forgó damilhoz.

Összegzés: a tökéletes gyep kialakítása kis erőfeszítéssel

Mint láthatjuk, a tökéletes gyep tiszta, lenyírt szegélyekkel néhány lépésnyire van tőlünk. Csak a megfelelő eszközökre van szükségünk (a megfelelő fűszegélynyíróra), a megfelelő védelemre (ruházat), egy kis szabad időre és gyakorlásra. Ezek mellett további ötletekkel és tanácsokkal szolgálunk az Einhell Blogunkban.

picture by monika aigener
Written by Monika Aigner
Published on 20.07.2021

Monika Aigner az Einhell média- és PR projektmenedzsere. A rendszeres belső termékképzéseken való részvétélnek köszönhetően széleskörű ismeretekkel rendelkezik a különböző Einhell szerszámok és kerti felszerelések működéséről és alkalmazásáról. Világos utasításokkal kombinálva ezt a tudást a blogbejegyzéseiben adja át.