Hogyan hasznosíthatja újra a kertben keletkező zöldhulladékot?

Belegondolt már, hogy fűnyírás és sövényvágás, vagy a lombtakaró gereblyézése közben mennyi kerti hulladék keletkezik? És akkor még meg sem említettük az őszi fa-, sövény- és bokorápolási munkákból visszamaradó zöldhulladékot, vagy a téli pihenő előtti utolsó fűnyírások során levágott füvet. Mihez kezdhet a nyesedékkel, a levelekkel és az ágakkal? Nem kell mindennek a szerves hulladékgyűjtőben vagy a hulladék-újrahasznosító telepen végeznie: az alábbi blogbejegyzésből megtudhatja, hogyan hasznosíthatja újra saját kertjében a levágott füvet, a leveleket és a hasonló kerti hulladékokat.

Ne dobja ki a legutóbbi sövénynyírás során összegyűlt leveleket, fűnyesedéket és ágakat! Hasznosítsa őket újra!

Mihez kezdjen a kerti hulladékkal?

Sok hobbikertész egyszerűen a szerves hulladékgyűjtőbe dobja a kisebb mennyiségű zöldhulladékot és a leveleket. Ez nem épp környezetbarát megoldás, hiszen ezeket ugyanúgy felhasználhatná valamilyen formában a következő kertészeti szezonban, vagy biztosíthatna belőlük a kertjében élő állatoknak egy klassz kis otthonos lakhelyet.


Soha és semmilyen körülmények között ne égesse el a leveleket és az ágakat! Mindig legyen rendkívül körültekintő, mert a lakóhelyén érvényben lévő rendelkezések ezt akár szigorúan meg is tilthatják.  A kerti hulladék elégetése természetesen nem csak jogi szempontból problémás: a keletkező füst környezetkárosító hatású, komoly hatással van az élővilágra, zavarhatja a szomszédokat és egy nagyobb tűz kialakulásának veszélyét is magában hordozhatja.

Vitathatatlan azonban, hogy ha rendszeresen ápolja a kertjét, akkor időről időre sok kerti hulladék keletkezik. Az alábbiakban összegyűjtöttük Önnek azokat a kerti gépeket, amelyekkel könnyedén szebbé varázsolhatja kertjét.

Attól függően, hogy milyen gépekkel dolgozik, különböző típusú kerti hulladékok keletkeznek.

Praktikus gépek a kert ápolásához

  • Sövényvágók: mindegy, hogy kerítés helyett vagy dekorációs céllal telepíti, a sövényt évente egyszer vagy kétszer meg kell nyírnia, hogy egészséges és szép maradjon. A sövény típusától és méretétől függően ilyenkor rengeteg lehullott levél és levágott ág gyűlik össze.
  • Fű- és bokornyíró ollók: ezekkel a praktikus 2 az 1-ben készülékekkel széppé és egyenletessé varázsolhatja a gyep nehezen hozzáférhető sarkait és szegélyeit, a bokornyíró késsel pedig gyönyörűen megformázhatja a legkülönfélébb cserjéket és bokrokat is.
  • Láncfűrészek és ágvágó fűrészek: a kivágott fákat vagy a levágott ágakat tűzifaként hasznosíthatja.
  • Talajlazítók: annak érdekében, hogy a fű gyökérzete megfelelő mennyiségű tápanyaghoz, vízhez és levegőhöz jusson, és így egészségesen növekedhessen, évente legalább egyszer ajánlott elvégezni a gyepszellőztetést. Ennek során eltávolíthatja a gyepfilcet, az elhalt fűszálakat és a mohát, ami így kerti hulladékként felhalmozódik.
  • Fűnyírók: ez az a klasszikus kerti készülék, amely egyetlen olyan háztartásból sem hiányozhat, ahol van lenyírandó zöldterület. Ha rendszeresen nyírja, a gyep egészséges lesz, és szépen fog növekedni. A rendszeres ápolásnak egyenes ági következménye azonban az is, hogy tavasszal, nyáron és ősszel felhalmozódik a lenyírt fű.

A kerti munkák során keletkező melléktermékek hasznosításában az alábbi készülékek lehetnek a segítségére:

  • Lombfúvók: a nagy légáramnak köszönhetően könnyedén egy helyre fúvathatja a lehullott leveleket.
  • Lombszívók: a lombszívók nem csak felszívják, hanem fel is aprítják a leveleket, és így továbbítják a zöldhulladékot a gyűjtőzsákba. Figyelem! A lombszívó nem használható ágak aprítására!
  • Kerti aprítógépek: a kerti aprítógépek segítségével szinte minden kerti hulladékot felapríthat. Még a vékonyabb ágak, növényi maradványok, valamint a bokrokról és sövényekről lemetszett ágak sem jelenthetnek problémát ezeknek az erős készülékeknek. A felaprított anyagot komposztálhatja, vagy mulcsként újrahasznosíthatja. Az alábbiakban bemutatjuk Önnek, pontosan hogyan is tudja ezt megvalósítani.

Hogyan hasznosíthatja újra a levágott ágakat, sövénygallyakat, vagy a zöldhulladékot?

Komposztálás

Egy kertben kialakított komposztáló több szempontból is rendkívül hasznos: nemcsak a kerti hulladék nagy részét gyűjtheti össze benne, hanem bizonyos konyhai hulladékokat is közé keverhet, amelyek így nem a kommunális hulladékgyűjtőben fognak kikötni. A kerti komposztáló tökéletes gyűjtőhelye például a gyümölcs- és zöldséghéjaknak, a kávézaccnak és a teafiltereknek, vagy a tojáshéjaknak. A komposztálóban összegyűjtött levelek, moha, növényi maradványok, a régi föld, a levágott fű, valamint a felaprított ágak és gallyak értékes humuszt képezve bomlanak le, amelyet később a kertben felhasználhat.

Ha a kerti és konyhai hulladékok a komposztban rothadnak el, akkor első osztályú humusz képződik belőlük!

Készítsen saját mulcsot, amelyet szétteríthet a kertjében!

A mulcsot, illetve bizonyos speciális mulcsfajtákat (például kéregmulcsot) többnyire bármelyik kertészeti- vagy barkácsáruházban beszerezheti. Tudta, hogy Ön is pillanatok alatt készíthet ilyen takaróréteget? A mulcsréteg nem csak a növényeket óvja meg a fagytól a téli hidegben, hanem segít a talaj nedvességtartalmának megőrzésében és a gyomok növekedésének visszaszorításában. Sőt! Ha elrothad, akkor természetes trágyaként hozzájárul a talaj tápanyagtartalmának növekedéséhez is.

A száraz, apróra vágott levelek, a szalma és a szárított fűnyesedék tökéletes megoldást jelentenek például ágyások betakarására. Ha az Einhell lombszívóinak egyikét választja az őszi levelek összegyűjtésére, akkor nem kell külön aprítógépet is használnia, hiszen a lombszívókba integrált aprító összedarálja a leveleket, mielőtt a gyűjtőzsákba továbbítódnának. A bokrok és sövények levágott ágait újrahasznosítva kiváló minőségű faaprítékot készíthet: ehhez mindössze egy erős kerti aprítógépre lesz szüksége. Azt, hogy ehhez késes vagy hengeres készüléket választ, Önre bízzuk. A felaprított nyesedékből kiváló minőségű takaróréteget képezhet, amelyet szétteríthet a bokrok, sövények és egyéb fás szárú növények alatt.

A mulcs készítése még soha nem volt ennyire egyszerű! Óvja meg a fagytól az ágyásokban lévő növényeket: helyezzen rájuk mulcsból készült takaróréteget!

Téli szállás és menedék a kertjében meghúzódó állatoknak

Télen sok kistestű állat keres meleg és biztonságos menedéket. Egy kis erőfeszítéssel sokat segíthet, hogy a sünök, rovarok vagy a madarak az Ön kertjében töltsék a telet.

Lombfúvóink egyikével pillanatok alatt összefúvathatja a lehullott leveleket egy széltől és esőtől védett sarokban. Az így felhalmozott kupac tökéletes lakóhelyül szolgál például a sünöknek, hiszen ebben téli álomra hajthatják a fejüket. Nem kell kidobnia a bokrokról és sövényekről levágott ágakat sem: építsen belőlük egy holtfa-sövényt (amelyet Benjes-sövénynek is neveznek)! Attól függően, hogy milyen hosszú sövényt szeretne, ássa be egymással szemben a faoszlopokat. Ha nem kíván sok energiát fektetni az előkészítésbe, akkor válassza akkumulátoros talajfúróink egyikét, és fúrja ki pillanatok alatt az oszlopok helyét. Az oszlopok közötti teret rönkökkel, ágakkal, valamint sövények, bokrok és cserjék nyesedékével töltse ki. A leveleket és a levágott füvet (utolsó rétegként) helyezze a holtfa-sövény tetejére. A holtfa-sövény (Benjes-sövény) ideális élőhelyet biztosít számos rovarnak és emlősnek (például sünöknek és nyesteknek), hüllőknek, vadméheknek és egyes madárfajoknak.

A holtfa-sövény, más néven Benjes-sövény, a legkülönbözőbb állatfajoknak biztosít élőhelyet.

A kevesebb több: kevesebbet dobjon el, és többet hasznosítson újra!

A kerti munkák során keletkező melléktermékek, például a levágott ágak, levelek és növényi hulladékok sokkal több hasznot hoznak, ha mulcsot, komposztot vagy állatfekhelyet készít belőlük, mintha egyszerűen kidobná őket. Reméljük, hogy blogunkban olvasott néhány olyan ötletet, amelyet hamarosan a kertjében is megvalósíthat.

Written by Marina Liefke
Published on 15.02.2024