A kerti szivattyúk szakszerű karbantartása és javítása

A kerti szivattyúk nélkülözhetetlen segítőtársak a kert szebbé varázsolásában. Annak érdekében, hogy Ön és növényei is hosszú ideig élvezhessék a szivattyúink nyújtotta kényelmet és maximális teljesítményt, szeretnénk néhány jótanácsot adni arra vonatkozóan, hogyan tartsa karban készülékét. A tisztítástól a javításig rengeteg hasznos információt összegyűjtöttünk Önnek: ha követi karbantartással és ápolással kapcsolatos tippjeinket, akkor jelentősen megnövelheti kerti szivattyúja élettartamát.

A man waters his garden with the help of the Einhell AQUINNA battery garden pump.
Annak érdekében, hogy a kerti szivattyúk hosszú távon is nagy teljesítményt nyújtsanak, rendszeresen ellenőrizni és karbantartani kell őket.

Kerti szivattyú üzembe helyezése és telepítése

Mire ügyeljen a szivattyú csatlakoztatásakor?

Számtalan szivattyútípus közül válaszhat. Az Einhell kerti szivattyúival könnyedén kiszivattyúzhatja és nagy nyomással továbbíthatja a vizet az esővízgyűjtő hordókból vagy a kútból.

A búvárszivattyúkkal ellentétben a kerti szivattyúk rendkívül sokoldalú telepítési és csatlakoztatási lehetőséget kínálnak, a robusztus és mobil készülékeket ugyanis szinte bárhol bevetheti, és csupán a maximális szivattyúzási magasságra kell ügyelnie.

Kerti szivattyúinkat szívótömlő-, és nyomócső-csatlakozókkal szereltük fel. Ahhoz, hogy kiaknázhassa a szivattyúk nyújtotta előnyöket, kérjük, először merítse a vízbe a szívótömlőhöz csatlakoztatott szívócsövet, majd rögzítse a kerti tömlőt a nyomócső-csatlakozóhoz.

A man kneels in the garden in front of an Einhell garden pump connected to a cistern.
A kerti szivattyúk általában két csatlakozóval vannak felszerelve – egy nyomócsatlakozóval és egy szívócsatlakozóval.

Hogyan légtelenítheti a kerti szivattyúkat?

Az első használatba vétel előtt feltétlenül légtelenítse a szivattyút. A légtelenítést könnyedén elvégezheti az erre a célra szolgáló vízbetöltő nyíláson keresztül, egy locsolókanna segítségével. A víz kiszorítja a levegőt a szivattyúházból, lehetővé téve ezzel, hogy az integrált munkakerék vákuumot hozzon létre, és így megindulhasson a szivattyúzási folyamat.

A szivattyú használata során időről-időre ellenőrizze, hogy a vízszint magassága megfelelő-e. A munkakeréknél felgyülemlő levegő csökkenti a szivattyú teljesítményét, és befolyásolja az élettartamát is. Ha rendszeresen elvégzi a fentiekben leírt lépéseket és légteleníti a készüléket, akkor ez a meghibásodási lehetőség könnyedén kiküszöbölhető.

A woman checks the condition of her Einhell garden pump.
Venting the pumping recommended before commissioning, as well as at regular intervals.

Mire ügyeljen a kerti szivattyúk tisztításakor?

A helyes tisztítás

Bár az Einhell kerti szivattyúit kizárólag tiszta víz szállítására tervezték, az idő múlásával így is lerakódhatnak szennyeződések a készülékben. Ha kertészkedik, akkor már biztosan megtapasztalta, hogy az eső- vagy kútvízben mindig rakódik le valamennyi szennyeződés.

A legtöbb szennyeződés a beépített szűrőnél halmozódik fel. Ez a szűrő tisztítja a vizet, védve ezáltal a motort és a szivattyú munkakerekét. Az eltömődés megelőzése érdekében rendszeresen tisztítsa meg a szűrőt: egyszerűen csak vegye ki, és mossa át tiszta vízzel.

A csövekben és tömlőkben lerakódó szennyeződéseket is rendszeresen - legalább évente egyszer - távolítsa el. A vízkövet speciális tisztítószerek, vagy a jó öreg ételecet segítségével távolíthatja el. Kérjük, ne feledje, hogy karbantartási munkák végzése során szigorúan tilos a szivattyút az elektromos hálózathoz csatlakoztatni!

A woman waters her flowers and shrubs with the help of an Einhell garden pump, which supplies water to an irrigation sprinkler and a lawn sprinkler.
A kerti szivattyú tisztítását lépésről lépésre érdemes végrehajtani.

Tipp: Előszűrővel akadályozza meg a szennyeződést

Egyes szivattyúmodellek már fel vannak szerelve integrált szűrővel. Bár a kerti szivattyúkat csak tiszta vízzel, gyakran esőhordókból, kutakból vagy ciszternákból összegyűjtött esővízzel üzemeltetik, a kisebb szennyeződések a szűrőben vagy a szivattyúban gyűlnek össze. A használati útmutatóból megtudhatja, hogy az Ön modellje rendelkezik-e szűrővel.

Azon modellek esetében, amelyek nem rendelkeznek integrált szűrővel, használhat külön kapható előszűrőt. A vásárlásakor egyszerűen meg kell győződnie arról, hogy a maximális áramlási sebesség és a csatlakozás típusa kompatibilis-e az Ön készülékével. A telepítés gyors és egyszerű, mert az előszűrőt egyszerűen csatlakoztatni kell vagy be kell csavarni a szívótömlő és a szivattyú közé. Az átlátszó szűrőháznak köszönhetően láthatja, hogy a víz megfelelően átfolyik-e.

A Einhell pre-filter for connection to garden pumps.
A pre-filter for filtering the water can be connected so that the garden pump doesn't get as dirty.

Egyre hangosabb? Hogyan csökkenthetem a kerti szivattyú által keltett zajt?

Az idő múlásával a régebbi szivattyúk meglehetősen zajossá válhatnak, nem beszélve a helyszínről, ami szintén komoly befolyásoló tényező. Ha csökkenteni szeretné a szivattyú által keltett zajt, akkor azt tanácsoljuk, hogy olyan helyet válasszon a telepítéshez, ahol a szivattyú stabilan állhat, nem rezeg és nem borulhat fel. Azt tanácsoljuk, hogy a szivattyút kő-, beton- vagy aszfaltfelületekre (például kocsibeállók burkolatára, garázsok vagy pincék padlózatára) állítsa.

Ha a zajt a szivattyúhoz használt csövek erősítik fel, akkor gyors és hatékony megoldást jelent, ha a csöveket műanyag tömlőre cseréli. A modern Einhell kerti pumpák az egyik legcsendesebb fajták. Természetesen amennyiben a készüléke már régi, érdemes fontolóra venni egy újabb, csendesebb modell megvételét. A legjobb választásban segítséget nyújtanak kert szakértő kollegáink.

Megsérült a szivattyú? Itt találhat javításhoz szükséges alkatrészeket

A kerti pumpja már nem működik úgy, ahogy kellene? Elsősorban a készülék használati útmutatója legyen kéznél, mert ebben megtalálhatja a gyakori hibákat, és s lehetséges, hogy néhány egyszerű lépés segítségével könnyedén meg tudja oldani a problémát. Ha a készülék egy bizonyos alkatrésze megsérült vagy elhasználódott, egyszerűen megkeresheti készülékét sorozatszám vagy cikkszám és azonosítószám alapján az Einhell Szerviz weboldán. A megfelelő robbantott ábrán megkeresheti a szükséges alkatrészt, és közvetlenül online megrendelheti.

Az Einhell Szerviz oldalán is találhat segítséget készüléke működésével vagy műszaki problémákkal, általános kérdéseivel kapcsolatban. Ehhez egyszerűen felveheti a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal írásban vagy telefonon. Itt tisztázhatja a garanciális igényeket, hasznos tippeket kaphat, vagy megrendelheti a szivattyú javítását. Ezután futárszolgálattal elküldheti készülékét, hogy hozzáértő kollegáink megvizsgálják, kijavítsák és visszaküldjék Önnek.

A man switches on an Einhell garden pump to water his garden.
If your garden pump does not work as intended, you can always find help in the operating instructions.

A kerti szivattyúk téli tárolása

Hogyan készítsem fel a kerti szivattyút a téli hónapokra?

A kerti szivattyúk olyan készülékek, amelyeket az esetek nagy többségében a szabadban állítanak fel, sok búvárszivattyúval ellentétben azonban ezek az esetek nagy többségében nem állnak ellen a fagynak. Annak érdekében, hogy a hideg ne tehessen kárt bennük, megfelelő karbantartásra és óvintézkedésekre van szükség.

Még az első fagy beköszönte előtt győződjön meg arról, hogy a szivattyú nyomó- és szívótömlőjében egyáltalán nincs víz: így elkerülheti, hogy a megfagyott víz kárt tehessen a tömlőkben. A szivattyút szakszerűen, fagyvédett helyen kell tárolnia. A következőkben bemutatjuk, amit a szivattyú tárolásáról feltétlenül tudnia kell.

Mire kell figyelnem a tárolás során?

Ha huzamosabb ideig nem használja a kerti szivattyút, fontos, hogy megfelelően tárolja azt. Kérjük, mindig végezze el az alábbiakat:

  •   Húzza ki a szivattyút az elektromos hálózatból, és tisztítsa meg a fentiekben leírtak szerint.
  •   Az Einhell kerti szivattyúit praktikus vízleeresztő csavarral látták el. Lazítsa meg és hajtsa ki a csavart, és várjon, amíg a szivattyúban lévő összes víz kifolyik; így megakadályozza, hogy a fémből készült alkatrészek rozsdásodjanak.
  •  Szárítsa ki a szivattyút, majd tárolja száraz és fagymentes helyiségben
A man removes the Power X-Change battery from the Einhell AQUINNA battery garden pump.
A téli eltároláshoz először húzza ki az elektromos hálózatból a szivattyút vagy távolítsa el az akkumulátort.

Készítse elő újra a szivattyút a tavaszra

Amennyiben a szivattyút a fent leírtak szerint tárolta, az újbóli csatlakoztatás olyan egyszerű lesz, mint egy séta a parkban. A szivattyú tökéletes állapotban van, és a cikk elején leírtak szerint csatlakoztathatja. Egyszerűen válassza ki a helyet, ellenőrizze a csatlakozásokat, töltse fel vízzel, szellőztesse ki és indítsa el.

picture by monika aigener
Írta: Monika Aigner
Közzétéve: 24.08.2022

Monika Aigner az Einhell média- és PR projektmenedzsere. A rendszeres belső termékképzéseken való részvétélnek köszönhetően széleskörű ismeretekkel rendelkezik a különböző Einhell szerszámok és kerti felszerelések működéséről és alkalmazásáról. Világos utasításokkal kombinálva ezt a tudást a blogbejegyzéseiben adja át.