A kerti szivattyúk szakszerű karbantartása és javítása

A kerti szivattyúk nélkülözhetetlen segítőtársak a kert szebbé varázsolásában. Annak érdekében, hogy Ön és növényei is hosszú ideig élvezhessék a szivattyúink nyújtotta kényelmet és maximális teljesítményt, szeretnénk néhány jótanácsot adni arra vonatkozóan, hogyan tartsa karban készülékét. A tisztítástól a javításig rengeteg hasznos információt összegyűjtöttünk Önnek: ha követi karbantartással és ápolással kapcsolatos tippjeinket, akkor jelentősen megnövelheti kerti szivattyúja élettartamát.

Annak érdekében, hogy a kerti szivattyúk hosszú távon is nagy teljesítményt nyújtsanak, rendszeresen ellenőrizni és karbantartani kell őket.

Kerti szivattyú üzembe helyezése és telepítése

Mire ügyeljen a szivattyú csatlakoztatásakor?

Számtalan szivattyútípus közül válaszhat. Az Einhell kerti szivattyúival könnyedén kiszivattyúzhatja és nagy nyomással továbbíthatja a vizet az esővízgyűjtő hordókból vagy a kútból.

A búvárszivattyúkkal ellentétben a kerti szivattyúk rendkívül sokoldalú telepítési és csatlakoztatási lehetőséget kínálnak, a robusztus és mobil készülékeket ugyanis szinte bárhol bevetheti, és csupán a maximális szivattyúzási magasságra kell ügyelnie.

Kerti szivattyúinkat szívótömlő-, és nyomócső-csatlakozókkal szereltük fel. Ahhoz, hogy kiaknázhassa a szivattyúk nyújtotta előnyöket, kérjük, először merítse a vízbe a szívótömlőhöz csatlakoztatott szívócsövet, majd rögzítse a kerti tömlőt a nyomócső-csatlakozóhoz.

A kerti szivattyúk általában két csatlakozóval vannak felszerelve – egy nyomócsatlakozóval és egy szívócsatlakozóval.

Hogyan légtelenítheti a kerti szivattyúkat?

Az első használatba vétel előtt feltétlenül légtelenítse a szivattyút. A légtelenítést könnyedén elvégezheti az erre a célra szolgáló vízbetöltő nyíláson keresztül, egy locsolókanna segítségével. A víz kiszorítja a levegőt a szivattyúházból, lehetővé téve ezzel, hogy az integrált munkakerék vákuumot hozzon létre, és így megindulhasson a szivattyúzási folyamat.

A szivattyú használata során időről-időre ellenőrizze, hogy a vízszint magassága megfelelő-e. A munkakeréknél felgyülemlő levegő csökkenti a szivattyú teljesítményét, és befolyásolja az élettartamát is. Ha rendszeresen elvégzi a fentiekben leírt lépéseket és légteleníti a készüléket, akkor ez a meghibásodási lehetőség könnyedén kiküszöbölhető.

Venting the pumping recommended before commissioning, as well as at regular intervals.

Mire ügyeljen a kerti szivattyúk tisztításakor?

A helyes tisztítás

Bár az Einhell kerti szivattyúit kizárólag tiszta víz szállítására tervezték, az idő múlásával így is lerakódhatnak szennyeződések a készülékben. Ha kertészkedik, akkor már biztosan megtapasztalta, hogy az eső- vagy kútvízben mindig rakódik le valamennyi szennyeződés.

A legtöbb szennyeződés a beépített szűrőnél halmozódik fel. Ez a szűrő tisztítja a vizet, védve ezáltal a motort és a szivattyú munkakerekét. Az eltömődés megelőzése érdekében rendszeresen tisztítsa meg a szűrőt: egyszerűen csak vegye ki, és mossa át tiszta vízzel.

A csövekben és tömlőkben lerakódó szennyeződéseket is rendszeresen - legalább évente egyszer - távolítsa el. A vízkövet speciális tisztítószerek, vagy a jó öreg ételecet segítségével távolíthatja el. Kérjük, ne feledje, hogy karbantartási munkák végzése során szigorúan tilos a szivattyút az elektromos hálózathoz csatlakoztatni!

A kerti szivattyú tisztítását lépésről lépésre érdemes végrehajtani.

Tipp: Előszűrővel akadályozza meg a szennyeződést

Egyes szivattyúmodellek már fel vannak szerelve integrált szűrővel. Bár a kerti szivattyúkat csak tiszta vízzel, gyakran esőhordókból, kutakból vagy ciszternákból összegyűjtött esővízzel üzemeltetik, a kisebb szennyeződések a szűrőben vagy a szivattyúban gyűlnek össze. A használati útmutatóból megtudhatja, hogy az Ön modellje rendelkezik-e szűrővel.

Azon modellek esetében, amelyek nem rendelkeznek integrált szűrővel, használhat külön kapható előszűrőt. A vásárlásakor egyszerűen meg kell győződnie arról, hogy a maximális áramlási sebesség és a csatlakozás típusa kompatibilis-e az Ön készülékével. A telepítés gyors és egyszerű, mert az előszűrőt egyszerűen csatlakoztatni kell vagy be kell csavarni a szívótömlő és a szivattyú közé. Az átlátszó szűrőháznak köszönhetően láthatja, hogy a víz megfelelően átfolyik-e.

A pre-filter for filtering the water can be connected so that the garden pump doesn't get as dirty.

Egyre hangosabb? Hogyan csökkenthetem a kerti szivattyú által keltett zajt?

Az idő múlásával a régebbi szivattyúk meglehetősen zajossá válhatnak, nem beszélve a helyszínről, ami szintén komoly befolyásoló tényező. Ha csökkenteni szeretné a szivattyú által keltett zajt, akkor azt tanácsoljuk, hogy olyan helyet válasszon a telepítéshez, ahol a szivattyú stabilan állhat, nem rezeg és nem borulhat fel. Azt tanácsoljuk, hogy a szivattyút kő-, beton- vagy aszfaltfelületekre (például kocsibeállók burkolatára, garázsok vagy pincék padlózatára) állítsa.

Ha a zajt a szivattyúhoz használt csövek erősítik fel, akkor gyors és hatékony megoldást jelent, ha a csöveket műanyag tömlőre cseréli. A modern Einhell kerti pumpák az egyik legcsendesebb fajták. Természetesen amennyiben a készüléke már régi, érdemes fontolóra venni egy újabb, csendesebb modell megvételét. A legjobb választásban segítséget nyújtanak kert szakértő kollegáink.

Megsérült a szivattyú? Itt találhat javításhoz szükséges alkatrészeket

A kerti pumpja már nem működik úgy, ahogy kellene? Elsősorban a készülék használati útmutatója legyen kéznél, mert ebben megtalálhatja a gyakori hibákat, és s lehetséges, hogy néhány egyszerű lépés segítségével könnyedén meg tudja oldani a problémát. Ha a készülék egy bizonyos alkatrésze megsérült vagy elhasználódott, egyszerűen megkeresheti készülékét sorozatszám vagy cikkszám és azonosítószám alapján az Einhell Szerviz weboldán. A megfelelő robbantott ábrán megkeresheti a szükséges alkatrészt, és közvetlenül online megrendelheti.

Az Einhell Szerviz oldalán is találhat segítséget készüléke működésével vagy műszaki problémákkal, általános kérdéseivel kapcsolatban. Ehhez egyszerűen felveheti a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal írásban vagy telefonon. Itt tisztázhatja a garanciális igényeket, hasznos tippeket kaphat, vagy megrendelheti a szivattyú javítását. Ezután futárszolgálattal elküldheti készülékét, hogy hozzáértő kollegáink megvizsgálják, kijavítsák és visszaküldjék Önnek.

If your garden pump does not work as intended, you can always find help in the operating instructions.

A kerti szivattyúk téli tárolása

Hogyan készítsem fel a kerti szivattyút a téli hónapokra?

A kerti szivattyúk olyan készülékek, amelyeket az esetek nagy többségében a szabadban állítanak fel, sok búvárszivattyúval ellentétben azonban ezek az esetek nagy többségében nem állnak ellen a fagynak. Annak érdekében, hogy a hideg ne tehessen kárt bennük, megfelelő karbantartásra és óvintézkedésekre van szükség.

Még az első fagy beköszönte előtt győződjön meg arról, hogy a szivattyú nyomó- és szívótömlőjében egyáltalán nincs víz: így elkerülheti, hogy a megfagyott víz kárt tehessen a tömlőkben. A szivattyút szakszerűen, fagyvédett helyen kell tárolnia. A következőkben bemutatjuk, amit a szivattyú tárolásáról feltétlenül tudnia kell.

Mire kell figyelnem a tárolás során?

Ha huzamosabb ideig nem használja a kerti szivattyút, fontos, hogy megfelelően tárolja azt. Kérjük, mindig végezze el az alábbiakat:

  •   Húzza ki a szivattyút az elektromos hálózatból, és tisztítsa meg a fentiekben leírtak szerint.
  •   Az Einhell kerti szivattyúit praktikus vízleeresztő csavarral látták el. Lazítsa meg és hajtsa ki a csavart, és várjon, amíg a szivattyúban lévő összes víz kifolyik; így megakadályozza, hogy a fémből készült alkatrészek rozsdásodjanak.
  •  Szárítsa ki a szivattyút, majd tárolja száraz és fagymentes helyiségben
A téli eltároláshoz először húzza ki az elektromos hálózatból a szivattyút vagy távolítsa el az akkumulátort.

Készítse elő újra a szivattyút a tavaszra

Amennyiben a szivattyút a fent leírtak szerint tárolta, az újbóli csatlakoztatás olyan egyszerű lesz, mint egy séta a parkban. A szivattyú tökéletes állapotban van, és a cikk elején leírtak szerint csatlakoztathatja. Egyszerűen válassza ki a helyet, ellenőrizze a csatlakozásokat, töltse fel vízzel, szellőztesse ki és indítsa el.

picture by monika aigener
Written by Monika Aigner
Published on 24.08.2022

Monika Aigner az Einhell média- és PR projektmenedzsere. A rendszeres belső termékképzéseken való részvétélnek köszönhetően széleskörű ismeretekkel rendelkezik a különböző Einhell szerszámok és kerti felszerelések működéséről és alkalmazásáról. Világos utasításokkal kombinálva ezt a tudást a blogbejegyzéseiben adja át.