Ragyogó tisztaság, csíkmentes és csillogó üvegfelületek

Valószínűleg Ön is megtapasztalta már, hogy a frissen megtakarított ablakok csíkosak maradnak, vagy épp látszódnak rajtuk a zsírfoltok, amiktől bizony sokszor lehetetlen megszabadulni. Ezek a csúnya foltok csak akkor válnak igazán láthatóvá, amikor a nap rásüt az ablaküvegre. Az órákig tartó dörzsölés és tisztítás fárasztó, rendkívül időigényes, és ezekkel általában csak még jobban összezsírozza az ablakot. Blogbejegyzésünkben bemutatjuk, hogyan varázsolhatja pillanatok alatt ragyogóan tisztává az ablakait. Ismerje meg a Power X-Change család egyik új tagját, az Einhell BRILLIANTO akkumulátoros ablaktisztítót, amellyel az üvegfelületek mindig ragyogóak és csíkmentesek lesznek.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan működik, és hogyan hozhatja ki a maximumot az Einhell BRILLIANTO akkumulátoros ablaktisztítójából.

Lépésről lépésre a tiszta ablakért

Ha rangsoroljuk a legkevésbé kedvelt házimunkákat, akkor az ablaktisztítás bizony legtöbbször az első helyen áll. Ez természetesen csak akkor igaz, ha nem tudja, hogyan és milyen eszközökkel könnyítheti meg jelentősen a munkát. Néhány fortéllyal az ablakpucolás nem csak gyerekjáték, hanem akár még klassz kikapcsolódás is lehet! Az alábbiakban bemutatunk Önnek néhány egyszerű (de hatékony) ötletet, amelyekkel a csíkmentes végeredmény nem álom többé! 

Milyen gyakran kell megtisztítani az ablakokat?

A tiszta üvegfelületek sok napfényt engednek be a lakásba, ami barátságossá és hívogatóvá teszi az otthonát. Az ablaktisztítás gyakorisága számos tényezőtől (például az adott évszaktól vagy az otthona elhelyezkedésétől is) függ. Az ablaküveg nagyon gyorsan beszennyeződhet. Ennek okai a következők lehetnek:

  • virágporok
  • viharok után visszamaradt vízfoltok
  • forgalmas útról felverődő por
  • madár vagy egyéb állati ürülék

Mivel az ilyen szennyeződések szinte az év 365 napján beboríthatják az ablakát, érdemes az üvegfelületeket körülbelül 2-3 havonta megtisztítani. Célszerű ezeket a munkákat tavasszal és ősszel elvégezni, hiszen ilyenkor a legalkalmasabb erre az időjárás.

Az ablakok belső felületeit is hasonló időközönként érdemes megtisztítani, különösen akkor, ha a lakásban is tart állatokat. Ezek a házi kedvencek gyakran otthagyják a mancsuk vagy az orruk lenyomatát az üvegen, ami olykor - valljuk be - nem túl szép látvány. Itt is ugyanígy érvényes tehát: negyedévente tisztítsa meg belülről is az ablakokat.

TIPP: Válassza ki a legmegfelelőbb időpontot

Az ablakokat ősszel vagy tavasszal érdemes megtisztítani, hiszen az évnek ezeknek az időszakaiban az időjárás nem túl meleg, és nem is túl hideg. A közvetlen napfény vagy a túl magas hőmérséklet miatt a víz és a tisztítószer túl gyorsan megszárad az üvegfelületeken, ami így csíkokat eredményezhet. Mindig válasszon száraz, de hűvös napot az ablakok tisztításához.

Tervezze meg gondosan az ablakai tisztítását!

Permetezés, törlés, lehúzás? Tényleg csak ennyi lenne? Van egy rossz hírünk: sajnos nem. A megfelelő eszközöket választva azonban láthatja, hogy nem eszik olyan forrón a kását! Mindössze négy egyszerű lépést kell megtennie azért, hogy csíkmentesek legyenek az ablakai. Alapvetően kívülről befelé haladva kell dolgoznia. A tisztításhoz gyakran elegendő egy puha, szöszmentes ruha vagy rongy, egy vödör langyos víz és egy lehúzó, egy ablaktörlő bőrkendő, vagy egy egyszerű törölköző. Ha makacs szennyeződéseket is lát az ablak külső oldalán, akkor érdemes egy kis mosogatószert is adnia a vízhez. Természetesen bolti ablaktisztítót is használhat az ablakok tisztításához.

1. lépés: az ablak előkészítése

A legjobb, ha a makacs szennyeződések, például a pókhálók és a por eltávolításával kezdi munkát: takarítsa le ezeket egy kézi seprűvel az ablakokról, az ablakkeretekről és a párkányról. Ha van esetleg kéznél Einhell TE-HV 18/06 Li akkumulátoros porszívó, akkor természetesen ezzel is megtisztíthatja az adott területeket. Használja a fugatisztító szívófejet, amellyel még a szűk, nehezen hozzáférhető helyeket is könnyedén kitakaríthatja.

2. lépés: Tisztítsa meg az ablakkereteket és az ablakpárkányokat

Vegyen elő egy vödröt, majd töltse meg langyos vízzel és tegyen bele egy kevés mosogatószert. Nedvesítsen be egy tiszta törlőrongyot (például egy mikroszálas kendőt), majd törölje át vele alaposan kívül-belül az ablakkeretet. Tisztítsa meg az ablakpárkányt is. Sűrűn öblítse ki a törlőrongyot a vödörben, ellenkező estben ugyanis csak szétkeni a szennyeződéseket a tisztítandó felületen.

3. lépés: Az ablaküveg tisztítása

És akkor jöjjön a lényeg: az ablakok tisztítása. Készítsen elő egy vödör tiszta, langyos vizet. A legtöbb esetben a kézmeleg víz teljesen elegendő az ablak tisztításához. A kevésbé makacs szennyeződések, például a pollenek, a por vagy az ujjlenyomatok könnyedén eltávolíthatók az üvegfelületekről. Ha durvább szennyeződésekkel kell megbirkóznia, akkor érdemes ablaktisztítószert, mosogatószert vagy háztartási ecetet is használnia. Törölje át a piszkos ablakot egy tiszta, nedves ruhával.

4. lépés: Törölje szárazra az ablaküveget

Minden valószínűség szerint ez az egyik legfontosabb lépés a csíkmentes, tiszta ablakhoz vezető úton. Ha az igazi klasszikus megoldások híve, akkor törölje szárazra az üvegfelületet egy tiszta és száraz mikroszálas törlőkendővel, vagy egy hagyományos törlőronggyal. Ha az első szárazra törlés után csíkos marad a felület, akkor törölje át tiszta vízzel és egy tiszta ronggyal a felületet. Ha végzett, akkor egy száraz ruhával ragyogóan tisztává varázsolhatja az üvegtáblát.


A leghatékonyabban egy tiszta és erős gumilehúzó segítségével távolíthatja el a vizet. Ha megfelelő technikát választ, csíkmentes ragyogást érhet el. Az ablaktisztítás utolsó lépéséhez szeretnénk Önnek egy készüléket ajánlani: garantáljuk, hogy az Einhell BRILLIANTO akkumulátoros ablaktisztítóját használva csíkmentes lesz a végeredmény!

Miért keletkeznek csíkok az ablakokon?

Az ablaküvegen lévő foltok a megszáradt tisztítószerek vagy a már eleve piszkos gumilehúzók miatt keletkeznek. Ha túl gyorsan szárad meg a víz az üvegfelületen, akkor szintén keletkeznek olyan foltok, amelyeket nem lehet azonnal eltávolítani. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az ablakot bő vízzel, és tiszta törlőkendővel próbálja megtisztítani.

Milyenek a mai kilátásaink? Ismerje meg a BRILLIANTO akkumulátoros ablaktisztítónkat!

Azt szeretné, hogy az ablak mindig csíkmentes, és ragyogóan tiszta legyen? Akkor jó hírünk van: az Einhell BRILLIANTO akkumulátoros ablaktisztítót Önnek fejlesztettük! A készülék a Power X-Change sorozat tagja ami azt jelenti, hogy a Power X-Change termékcsalád bármelyik akkumulátorát használhatja hozzá. A mellékelt szórófejes flakont mosható mikroszálas törlőkendővel látták el, hogy az ablaktisztítás a jövőben valóban egyszerű és örömteli munka legyen. Permetez, töröl, lehúz, kész! Igen, ez most már tényleg ennyire egyszerű! A mellékelt fali tartókonzolnak köszönhetően a BRILLIANTO mindig karnyújtásnyira lesz.

Hogyan működik az ablaktisztító?

Az Einhell akkumulátoros ablaktisztítója alapvetően ugyanúgy működik, mint a kereskedelmi forgalom kapható összes többi ablaktisztító. A kiváló minőségű szilikongumi-lehúzó a szívófej végén található. A fej a készülék motorja által keltett szívóerő segítségével eltávolítja a folyadékot a legkülönfélébb sima felületekről, például az üvegről, csempékről vagy a tükörről, és a vizet egy csövön keresztül az erre a célra szolgáló gyűjtőtartályba továbbítja. Az elhasznált levegő a beépített szellőzőnyílásokon keresztül visszajut a környezetbe, így a beszívott víz egészen biztosan a tartályban marad. Az egyenletes szívóerő és a kiváló minőségű szilikonlehúzó csíkmentes végeredményt biztosít; így pillanatok alatt megtisztíthatja az ablakokat!

Az egyenletes szívóerőnek és a fej végén található gumilehúzónak köszönhetően pillanatok alatt eltávolíthatja a vizet az ablakokról.

Hol használhatja az ablaktisztítót?

Az Einhell akkumulátoros ablaktisztítóját gyakorlatilag bárhol alkalmazhatja. Van olyan sima felület, amit meg kell tisztítania? A BRILLIANTO-nak egészen biztosan nem jelent majd akadályt! Mindegy, hogy ablaküvegeket, üvegasztalokat, plexiüvegeket vagy a zuhanyzóban lévő csempét szeretné megtisztítani: ez a készülék milyen olyan tisztítási munkához használhatja, ahol vízzel dolgozik. Dolgozhat felülről lefelé, balról jobbra vagy akár átlósan is: a gumilehúzó úgy ráfekszik a szívófejre, hogy teljesen mindegy, milyen irányú mozdulatokat végez. Kapcsolja be a készüléket, helyezze a lehúzót a vizes felületre, és kezdje meg a munkát!

NE FELEDJE!

A kiváló minőségű Power X-Change akkuknak köszönhetően (8,0 Ah akkumulátort használva) akár 640 percig is dolgozhat a BRILLIANTO készülékkel. Még a legkisebb, 18 V feszültségű és 2,0 Ah kapacitású akkumulátorunkkal is csaknem 3 órán át használhatja az ablaktisztítót. A kérdés már csak az, hogy ki akar 10 órát ablakpucolással tölteni...? Az akkuk üzemideje lényegesen hosszabb, mint a kereskedelmi forgalomban kapható többi ablaktisztítóé, amelyek általában csak körülbelül 35 percig működnek.

Különböző típusú szívófejek

Az Einhell BRILLIANTO segítségével könnyedén és gyorsan megtisztíthatja az üvegfelületeket. A gyári csomagolásban megtalálható maga a készülék, egy 28 cm hosszú szívófej, egy 300 ml-es szórófejes flakon, egy mosható mikroszálas tisztítópárna, valamint egy 100 ml-es szennyezettvíz-tartály, amelyet egyszerűen kivehet, és pillanatok alatt ki is öblíthet. A készülékhez mellékelt szívófejekkel gyerekjáték még a nagyobb ablakfelületek tisztítása is. A keskenyebb vagy az extra széles ablakfelületekhez a külön megvásárolható szívófejszettet ajánljuk, amely egy 16,5 cm és egy 35 széles szívófejet tartalmaz. Az extra hosszú szívófej egyedülálló megoldást biztosít, amely a nagy teljesítményű 18 V rendszernek köszönhetően mindig elegendő teljesítményt és szívóerőt biztosít. A készüléket bármilyen típusú ablakhoz, például autók ablakaihoz vagy nagy méretű ablakfelületekhez is használhatja. Egy valamiben biztos lehet: nem fog csalódni!

A külön megvásárolható teleszkópos nyéllel a magasabb ablakok sem jelenthetnek kihívást: csatlakoztassa a nyelet az akkumulátor tartójába, az akkut pedig rögzítse a nyél végére. A szett tartalmaz egy másik teleszkópos nyelet is, amelyet mikroszálas törlőfejjel láttak el.

Lásson tisztán!

Amint láthatja, az ablaktisztításnak nem feltétlenül kell idegőrlőnek lennie. A megfelelő eszközöket – például az Einhell BRILLIANTO akkumulátoros ablaktisztítóját – választva még ez a házimunka is szórakoztató lehet, és az ablakait pillanatok alatt olyan csíkmentesen ragyogóvá varázsolhatja, hogy azt bizony még a szomszédai és a vendégei is megirigyelhetik.

Írta: Lisa Hegewald
Közzétéve: 18.06.2024

Lisa Hegewald, az Einhell online szerkesztőjeként szinte minden szerszámmal, kerti felszereléssel és kiegészítővel kapcsolatos írással foglalkozik. Az Einhell termékmenedzsereivel való együttműködés és gyakorlati termékképzések révén folyamatosan bővíti tudását. Kedvenc terméke az akkus kávéfőző, mert semmi sem működik koffein nélkül, legyen szó műhelyről, kertről vagy az irodáról.