Mire ügyeljen az akkumulátorok tárolása és töltése során?

Így optimalizálhatja akkumulátorai élettartamát!

Vitathatatlan, hogy az akkumulátorok a mindennapjaink elengedhetetlen kellékeivé váltak. Gondoljon csak bele: hogyan használhatná ezek nélkül a mobiltelefonokat, laptopokat, elektromos kerékpárokat vagy éppen az akkus szerszámokat? Van néhány praktika, amelyeket betartva jelentősen meghosszabbíthatja az akkuk élettartamát. Az alábbiakban hozunk Önnek néhány töltéssel és tárolással kapcsolatos jótanácsot, elmagyarázzuk, hogyan előzheti meg a kapacitás csökkenését, tisztázzuk a memóriaeffektussal kapcsolatos tévhiteket, és felfrissítjük ismereteit az akkumulátorok legfontosabb paramétereiről. Mit is jelent pontosan a watt, a volt és az amperóra? Vegyük át gyorsan!

Miért csökken az akkumulátorok kapacitása? Hogyan öregszik el egy akku?

Az „elöregedés” ebben a kontextusban azt jelenti, hogy az akku kapacitása és üzemideje is csökken. Ugye Ön is szembesült már azzal a problémával, hogy néhány év elteltével egyre gyakrabban kell feltöltenie az okostelefonját? Be kell látnunk: az akkumulátorok bizony fogyóeszközök! Ennek oka a töltés és merülés során lejátszódó kémiai folyamatokban gyökerezik: a rendelkezésre álló lítium-ionok száma folyamatosan csökken, és ez egy idő után elkerülhetetlenül kapacitáscsökkenést eredményez. Akkumulátorai akkor is elöregedhetnek, ha nem használja, vagy közvetlen napfénynek és hőnek teszik ki azokat. Bár az elöregedés alapjában véve teljesen normális folyamat, van néhány praktika, amelyek segítségével lelassíthatja a kapacitás csökkenését, és meghosszabbíthatja az akku élettartamát.

Így töltheti helyesen az akkumulátorait

Az akkuk töltése optimalizálható, így azon túl, hogy csatlakoztatja a töltőt az elektromos hálózathoz, még számos körülményt és paramétert is érdemes figyelembe vennie. Az amperben (A) mért töltőáram döntő fontosságú, mivel nagyban befolyásolja, hogy milyen gyorsan töltheti fel az akkumulátorokat. Minél nagyobb a töltőáram, annál rövidebb az akkumulátor élettartama. Az adattáblán szereplő amper érték azt mutatja meg, hogy a töltőkészülék mekkora töltőáramot használ: a 3 A töltők az esetek nagy többségében tökéletesen elegendőek a szerszámgépek akkuinak feltöltéséhez. Ha gyorsabb megoldásra van szüksége, a 6 amperes vagy annál nagyobb töltőket érdemes választania, mint amilyen például az Einhell Boost Charger töltőkészüléke. Fogadjon meg egy tanácsot: tényleg csak akkor használja az ilyen típusú töltőket, ha idő szűkében van, és gyorsan kell feltöltenie az akkukat. Minden más esetben használja az alacsonyabb töltőáramú készülékeket. Az akkuk védelmének biztosítása érdekében a gyorstöltés funkciót egy gomb segítségével kapcsolhatja be-, illetve ki a Boost Charger készülékünkön.

A hőmérséklet is rendkívül fontos tényező: ha van rá lehetősége, ne töltse az akkumulátort hideg időben vagy hideg helyiségben, mert ez ugyanúgy lerövidíti az élettartamát. 0 °C alatt semmiképp ne kezdjen hozzá az akkumulátor töltéséhez! Ha az Einhell töltőkészülékeivel dolgozik, akkor egyébként emiatt sem kell aggódnia, hiszen a védőfunkció maximális biztonságot garantál.

Térjünk akkor át a következő fontos tényezőre, a töltés idejének megválasztására.

Mikor érdemes feltölteni az akkumulátorokat? Mi is jelent pontosan a memóriaeffektus kifejezés?

Jó-jó, de akkor most mi is a helyzet a memóriaeffektussal? Ez egy létező dolog, vagy csupán kitaláció? A modern lítium-ion akkumulátoroknak köszönhetően szerencsére elmondhatjuk, hogy ez a probléma – ebben a formában – ma már nem létezik. De mit is jelent akkor ez a kifejezés? A memóriaeffektus akkor jelentkezik, ha még az előtt rátölt az akkumulátorra, hogy az lemerült volna. Különösen a mára már elavultnak számító nikkel-kadmium akkumulátorok esetében fordult elő az, hogy az akkuk „megjegyezték" a töltöttségi szintet, és a következő töltés során már nem lehetett teljesen feltölteni őket. A készülékeket manapság jóval hosszabb élettartamú lítium-ion akkumulátorokkal vásárolhatja meg. Bár ezeket használva elfelejtheti a memóriaeffektussal járó gondokat, az még az új energiatárolók esetében is döntő fontosságú, hogy mikor és mennyi ideig tölti őket.

Fontos, hogy az akkumulátorok kapacitása csökken, ha túl sok ideig maradnak a töltőkészülékben, hiszen éppen a töltés utolsó szakasza a legmegterhelőbb. Fontos azonban elmondani azt is, hogy a lítium-ion akkumulátorokat nem szabad teljesen lemeríteni, ebben az esetben ugyanis mélykisülés következhet be.

Mit jelent a mélykisülés?

A modern akkumulátorok automatikusan lekapcsolnak és megakadályozzák a mélykisülést, ha a töltöttség egy bizonyos szint alá csökken. Mélykisülésről akkor beszélünk, ha az akkucella gyenge áramleadása miatt teljesen kisült (nincs kapacitás) és feszültsége a kisütési végfeszültség alatt van. Ez általában akkor fordul elő, ha az akkumulátorokat lemerülten tárolják, és így azok még tovább merülnek. Ha ez az önkisülési periódus túl hosszúra nyúlik, akkor mélykisülés következik be, ami maradandó károsodást okozhat az akkuban. Megmenthetők még ezek az akkumulátorok? Hát… Igen, előfordul!

Power X-Change töltőkészülékeinket úgynevezett frissítő (refresh) üzemmóddal látták el. Ha olyan akkumulátort helyez a töltőbe, amely nem olyan régen sült ki, akkor az ilyen akkuk sok esetben még „megmenthetők”. A töltő nagyon lassan tölti az akkumulátort egészen addig, amíg az újra el nem éri a minimális töltöttségi szintet, majd ezt követően normál töltésre kapcsol.

Feltölthetem az akkut akkor is, ha még nem merült le?

Egy lítium-ion akkumulátor 30-60 százalékos töltöttségi szinten érzi magát „igazán jól”. A Power X-Change akkumulátorok esetében ez azt jelenti, hogy az akkun két töltöttségi állapot jelző LED világít. Míg a régebbi újratölthető akkumulátoroknál nem volt tanácsos ilyen töltést alkalmazni, a lítium-ion akkuk esetében egy rövid köztes töltés kifejezetten hasznos lehet.

Nézzük meg az alábbi rövid egyszerű példát: az Einhell 4-6 Multi-Ah akkumulátora 4 Ah és 6,0 Ah kapacitású akkumulátorként egyaránt használható. Ha 4 Ah üzemmódban dolgozik vele, az akku cellái soha nincsenek teljesen feltöltve vagy lemerítve, így az érték mindig az optimális tartományon belül mozog. Ez azt jelenti, hogy a 4 Ah üzemmód óvja a cellákat és több mint 300 százalékkal megnövelheti az akkumulátor élettartamát.

Ha mindez érthető és már mindent tud a töltési folyamatról, akkor térjünk át a helyes tárolásra.

4-6 Ah Multi-Ah Plus - Power X-Change Systemakku

A lítium-ion akkuk helyes tárolása: hogyan, hol és mennyi ideig?

Az akkumulátort mindig száraz, portól védett helyiségben tárolja, a párás levegő miatt ugyanis fennáll a rövidzárlat veszélye. Minél magasabb a páratartalom, annál nagyobb a bekövetkezés valószínűsége. Az akkumulátor így elkezdi merülni, ami magában hordozza a mélykisülés kockázatát is.

Ahogyan arról korábban már írtunk, a hőmérséklet is rendkívül fontos tényező. Bár az akkumulátorokat +10 °C és +40 °C közötti használatra tervezték, a +15 °C – +20 °C intervallum a legideálisabb számukra. Mivel a magas hőmérséklet felgyorsítja az elöregedést, az akkumulátorokat a napfénytől és a közvetlen hőtől is óvni kell. Soha ne használja vagy tárolja az akkukat túl alacsony (0 °C alatti) hőmérsékleten! Ha az akkumulátoros kerti gépeit a téli szenzora üzemen kívül helyezi, akkor az akkukat ne a garázsban, hanem egy fagymentes helyen, pl. a kazánházban vagy bent a házban tárolja.

Amennyiben lehetséges, legfeljebb 6 hónapig tárolja így az akkukat! Ha huzamosabb ideig nem használja őket, akkor ügyeljen arra, hogy a töltöttségi szintjük kb. 30 – 60% legyen. Power X‐Change akkumulátorok esetében ez két világító LED‐et jelent. Az idő előtti elöregedés elkerülése érdekében ne tárolja az akkut a töltőkészülékben.

A lítium-ion akkumulátorok fő paraméterei

Az akkumulátorok kiválasztásánál számos tényezőt kell figyelembe vennie. A súly nagyban befolyásolja a kényelmes munkavégzést: akkus fűnyíróknál meg sem érez fél kilónyi különbséget, egy akkus fúró esetén esetében ez az 500 gramm azonban már rengeteget számíthat, ha hosszabb ideig dolgozik a készülékkel. A legfontosabb paraméterek azonban mégiscsak az üzemidőt meghatározó amperóra- (Ah), és a teljesítményt jelölő watt (W) értékek.

Nézzük meg ezt egy autó példáján keresztül: ha úgy értelmezzük, hogy az amperóra az üzemanyagtartály méretének vagy az egy tankolással megtehető távolságnak feleltethető meg, akkor a watt érték a teljesítményt, vagyis a lóerőt jelöli.

Ez a teljesítményosztályon belüli összehasonlításban segít, amelyet feszültségben (V) határoznak meg. A szerszámgépeknél 10,8 V, 18 V és 36 V feszültségosztályokat különböztetünk meg. Aki még emlékszik az iskolai fizikaórákra, az tudja, hogy 1 W = 1 V * 1 A. Ez azt jelenti, hogy ha a feszültségérték (volt) megduplázódik, akkor a teljesítmény (watt) is a duplájára növekszik.

Tudta? Ha 36 volt feszültségre van szüksége egy nagy teljesítményigényű szerszámgép vagy kerti készülék üzemeltetéséhez, akkor nem kell többé 36 V akkukkal bajlódnia: használjon inkább két darab 18 V Power X-Change akkumulátort! Ebben rejlik a Twin-Pack technológia lényege. Ezzel a megoldással nem csak pénzt spórol, hanem a környezetet is óvja – és mindezt dupla teljesítmény mellett.

Figyelem, mítosz! A 18 V miért egyezik meg a 20 V-tal?

18 V = 20 V? Nem, szó sincs matematikai tévedésről. Különösen szerszámgépeknél fordul elő, hogy 18 V készülékeket 20 voltosként, míg 36 V gépeket 40 voltosként tüntetnek fel. Akkor itt valami tévedésről van szó? Dehogy!

A lítium-ion akkumulátorok 3,6 V névleges feszültségű akkumulátorcellákból állnak, a maximális feszültség azonban 4,0 V is lehet. Ha több akkumulátorcellát kapcsolunk sorba, akkor az pl. 5 * 3,6 V = 18 V és 5 * 4,0 V = 20 V feszültséget eredményezhet. Az alkalmazott technológia és a teljesítmény azonban ugyanaz, szóval ne hagyja magát becsapni!

Következtetés

A fentiekben leírtakat összefoglalva tehát elmondható, hogy a modern akkumulátorokat még akkor is különös gonddal kell kezelni, ha jóval kevesebb törődést igényelnek, mint korábbi társaik. Jótanácsainkat figyelembe véve könnyedén meghosszabbíthatja akkumulátorai élettartamát, és így még tovább élvezheti a vezeték nélküli, határtalan szabadságot.