Állatbarát kert a robotfűnyíró mellett: így védjük a méheket, sündisznókat és a kisállatokat

Állatbarátként fontos Önnek a sündisznók, kisállatok, méhek és társaik jóléte, ugyanakkor nem szeretné feladni a robotfűnyíró használata nyújtotta kényelmet a kertjében?

A robotfűnyírók iránti igény évek óta növekszik. Praktikus, tökéletesre vágja a füvet helyettünk anélkül, hogy be kellene indítanunk a fűnyírót. Ennek ellenére némi kritikával is szembe néznek ezek a készülékek, pl. az állatvédő aktivisták részéről. Igen, a robotfűnyírók veszélyesek lehetnek a sündisznókra, kisállatokra és egyéb állatokra a kertünkben. A kritikusok álláspontja szerint a rovaroktól és bogaraktól elveszi a táplálékalapot, és kockázatot jelent a sünökre, hiszen köztudott, hogy nem menekülnek el, amikor veszélyben vannak, hanem összegömbölyödnek. Ugyanakkor ennek nem feltétlenül kell így lennie. Sok apróság segítségével sün‐és méhbarát kertet tudunk kialakítani és a robotfűnyíróról sem kell lemondanunk. Íme a tippjeink: 

Állítsuk be a vágás idejét: napnyugta után nem szabad füvet nyírni!

A legjobb és legegyszerűbb módja annak, hogy a robotfűnyíró ne sértse meg a sünöket: kerüljük az este és napnyugta idején történő fűnyírást. Ez idő tájt aktívabbak, és keresnek élelmet a sündisznók és a többi, kistestű kerti látogatóink. Fényes nappal elég kevés esély van arra, hogy a sünök találkoznak a robotfűnyíróval. Mindazonáltal ajánlott fűnyírás előtt átnézni a kertet azért, hogy a kisállatokat véletlenül se zavarja meg, vagy okozzon bennünk kárt a készülékünk.

A legtöbb robotfűnyírón be tudjuk állítani a rendszeres vágási dátumokat és időpontokat. Az Einhell robotfűnyíróit könnyedén beprogramozhatjuk a készülékeken vagy akár a mobilalkalmazással is.

A fent említettek mellett fontos, hogy a gépünk ne nyírja a gyepet mindennap. Ezáltal hagyunk némi szünetet a fűnek, és időt a méheknek, sündisznóknak és a többi kisállatnak az élelemkereséshez. Segítve az állatokat a táplálékkeresésben, alternatív megoldásként egyes területek kizárhatók a fűnyírás területéből is egy bizonyos ideig. Erről bővebben a „Élelemforrás létrehozása” bekezdésben olvashat.

Mit kell figyelembe vennünk a robotfűnyíró kiválasztásakor?

A vásárlás során érdemes olyan gépet választanunk, melynek az elülső borítása egész alacsonyan helyezkedik el – ahogy az Einhell készülékein - hiszen ebben az esetben a robotgép a kisebb akadályok esetén is megáll, mint pl. egy sündisznó. Alternatív megoldás lehet, ha egy kétoldalú ragasztóval az elülső borítás aljára helyezünk egy olyan alma méretű tárgyat, mely nem tesz kárt sem a gépben sem az állatokban, egyéb akadályokban találkozás esetén. Túl alacsonyra nem ajánlott helyezni, ugyanis ebben az esetben korlátozhatja a robotfűnyírót a működésében. Ugyanakkor, ha olyan módosítást hajtunk végre a készüléken, mely nem megengedett, illetve látható változást okoz (pl. csavarozás, fúrás stb.), akkor elveszítjük a gyártói jótállást a gépre. Egyébiránt az Einhell készülékei egy olyan úgynevezett fésűvel rendelkeznek, melyek a vágópengék előtt helyezkednek el és a nyírás előtt a fűszálak ezeken keresztül mennek, ezzel is növelve a biztonságot.

A sündisznókon kívül hogyan védhetjük meg kedvenceinket és más állatainkat?

Azért, hogy védjük a sünök mellett a kutyákat, macskákat és hasonló házi állatainkat, ugyanolyan elővigyázatosság érvényesül, mint a kisgyermekek esetében: a robotgép működése nem ajánlott felügyelet nélkül, ha állat is tartózkodik a területen. Továbbá a házi állatok esetében is kedvező lehet olyan készülék vásárlása, mely alacsonyan elhelyezkedő burkolattal rendelkezi

Állatbarát kert a robotfűnyíró mellett: így csináljuk!

A robotfűnyíró által lenyírt, állatok számára „kopasz“ terület mellett állatbarát kertet varázsolhatunk könnyedén úgy, hogy elég élelmet és menedéket biztosítunk számukra.

Élelemforrás létrehozása

A méhek nemcsak mézet termelnek, hanem az ökoszisztémánkban is alapvető szerepet vállalnak a beporzással. Sajnos az emberek számos területen veszélyt jelentenek a méhekre és más rovarokra, akár műtrágyák, növényvédő szerek, akár az élelemforrások csökkentése révén. Többek között ez is az egyik oka annak, hogy a méh-és állatvédők figyelmeztetnek a robotfűnyíró használatára. A kopár gyep helyett a vadvirágos rét ideális lenne a méhek és minden más, nektárral táplálkozó rovar számára. Természetesen ez nem minden kerttulajdonos számára jelent opciót. Tehát mit tehetünk egy méhbarát kert kialakításáért?

Az egyik lehetőség az, hogy a gyep területének legalább egy részét “gondozatlanul” hagyjuk, vagy egy különleges, vadvirágos szigetet hozunk létre. Méhbarát, virágos rétek magkeverékei már kaphatók szinte minden kertészeti boltban. Az univerzális szórógép segítségével egyenletesen elosztva tudjuk beteríteni virágmagokkal a területet, s ezt követően hamar nagyszámban virágok jelennek meg itt, mint élelemforrás a méhek számára.

Vannak méhbarát, egész évben tartó és évelő növények is, pl. vad évelők, gyümölcsfák, bogyótermésű bokrok. A szezonalitást is érdemes figyelembe venni, amikor a virágos növényeket választjuk ki. Lehetőségünk van olyan növényeket összeválogatni, melyek különböző időszakokban virágoznak, így szinte egész évben biztosíthatjuk az apró állatok táplálékforrását. A vadméhek kedvelik az őshonos növényeket is, hiszen ezeket már ismerik a természetes előhelyükről.

Tipp: tudta, hogy a gyógy-és fűszernövényágyás is méhbarát? A rozmaring és lestyán tavasszal márciustól májusig, a koriander és a zsálya júniustól a nyári hónapokban, valamint a kakukkfű és a levendula, melyek egészen késő őszig virágoznak, nemcsak fűszert adnak az ételhez, hanem a méheket is kiszolgálják egész évben. A rovarok szívesen keresnek élelmet a teraszokon és az erkélyeken is. A gyógy-és fűszernövényeket függőlegesen elhelyezett ágyásban mindig kézközelben tarthatjuk.

Élelemforrások biztosításával elérhetjük, hogy a rovarok, pókfélék stb. jól érezzék magukat a kertünkben, így automatikusan létrehozva egy másik táplálékforrást a nagyobb rovarok vagy kistestű állatok pl. sündisznók számára. Tudta, hogy a sünök a csigát is elfogyasztják? Még egy ok arra, hogy jól érezzék magukat a kertünkben.

Menedékek létrehozása

A rövidre vágott gyep, melyet a robotfűnyíró hagy maga után, és amelyet a legtöbb kertgazda szeretne, sajnos nem kínál különösebb menedékhelyet az állatok számára. A sövények és bokrok mellett, amelyek már számos sündisznó és rovar számára szolgálnak fő menedékként, egy saját készítésű “rovarszálló” vagy egy kis sündisznóház szolgálhat újabb óvóhelyként az állatok számára. A legjobb, ha a kisházat a bokrok, sövények vagy cserjék közelében helyezzük el, ahol az állatok biztonságban érzik magukat. Legyünk azonban óvatosak, hiszen nem minden anyag alkalmas egy “rovarszálló” kialakítására. Érdemes a vásárlás és építés előtt tájékozódnunk a felhasználható anyagokról. Optimális megoldás lehet, ha a felhalmozott leveleket vagy a kerti hulladékot alakítjuk át erre a célra. Védelmet nyújtanak a sünök számára, és a robotfűnyíró is akadályként ismeri fel pl. az összegyűjtött falevelekből álló dombokat; az ilyen helyeket kifejezetten kedvelik a sündisznók mellett a hasonlóan kistermetű állatok is. A zöldhulladék és levélhalom eltávolítás előtt ajánlott ellenőrizni, hogy találhatók-e állatok a kertünkben.

Kerüljük a gyomírtókat

A növényvédő szerek és egyéb vegyi anyagok használatát érdemes átgondolunk abban az esetben, ha méh-és állatbarát, természetközeli kertet szeretnénk kialakítani. Mi lenne, ha természetes alternatívákat alkalmaznánk az említett szerek helyett? Például a fenyőfa tűlevelei kiváló védelmet nyújtanak a csigák számára. A csalánport természetes trágyaként felhasználhatjuk, továbbá a kártevők ellen is csodaszernek számít. Akkus permetezővel egyenletesen szétszórva természetes és hatékony helyettesítője a vegyi anyagoknak.

Összegzés

Amennyiben a blogposztunkban említett tippeket és tanácsokat megfogadjuk, nemcsak méh-és sündisznóbarát kertet tudunk kialakítani, hanem a virágos területek mellett a szépre vágott gyepben is gyönyörködhetünk, köszönhetően a robotfűnyírónak.