Gyeplazítás helyesen

A kertek többségének központi részét képezi a gyep. Ahhoz, hogy friss zöld, sűrű, strapabíró és ellenálló is legyen egyben, optimális gyepápolásra van szükségünk. Ez magába foglalja a terület lazítását is, melynek segítségével levegőhöz jut a gyep. Az alábbi blog posztunkban összeállítottuk a legjobb tippeket és trükköket, valamint hasznos ötleteket a legjobb eredmény eléréshez.

Mit is jelent a gyep lazítása?

A gyeplazítás azt jelenti, hogy a gyeplazítónk, amivel haladunk a területen, apró barázdákat metsz a talajba kb. 3 milliméter mélyen, így a folyamat során a gyep gyökérzetének levegőhöz jutása biztosított. A moha és a levágott fű, melyet a fűnyíró nem gyűjt össze, idővel bemattíthatják a gyepet, s különböző növényi betegségek is kialakulhatnak benne. Továbbá értékes tápáanyagoktól, és a megfelelő mennyiségű fénytől fosztja meg a gyepnövényeinket. Ezért is fontos, hogy ezt a réteget eltávolítsuk rendszeresen, lehetőleg tavasszal és ősszel. A fő cél a folyamat során az, hogy serkentsük a fűszálak növekedését és egészséges gyepet alakítsunk ki.

A rendszeres gyeplazítással az egyenletes, élénk zöld gyep garantált

Honnan tudjuk, hogy gyeplazításra van szükségünk?

A kérdés megválaszolásában különböző jelek lehetnek segítségünkre. A legegyszerűbb teszt a következőképpen működik: egy fémgereblyét vagy kapát húzzunk végig a fűben. Abban az esetben, ha a mohapárnák és a fűnyírás általi maradványok meglazulnak, úgynevezett filcréteg, akkor itt az ideje a gyeplazító használatának. Az erőteljes gyomnövekedés szintén jelzés értékű lehet, hiszen a gyomok általában jobban kezelik az eltávolítandó gyepfilc által okozott tápanyaghiányt.

Mikor lazítsuk a gyepet?

Általában márciustól szeptemberig lehetséges. Elengedhetetlen, hogy a napi hőmérséklet 15° és 20° Celsius fok közé essen, mely leginkább tavasszal és ősszel jellemző. Nyáron érdemes elkerülni a gyeplazító alkalmazását, mivel ebben az időszakban a terület intenzív használat alatt áll és sokszor éri forróság is,- télen pedig a fagyos talaj miatt nem ajánlott.

Gyeplazítás tavasszal

Tavasszal a legoptimálisabb időszakot március eleje és május vége közé tesszük. Ajánlott a tavaszi kerti munkákra kifejezetten több időt szánni abban az esetben, ha a nyári hónapokban intenzíven használjuk a gyepünket. Ez azt jelenti, hogy kezelés után a fűnek 2 hete van a pihenésre,– normál esetben 3 hétre. Minél korábban lazítjuk a gyepet, annál jobb (ha a hőmérséklet engedni). Ugyanakkor az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy nem szabad sokáig várni a művelet végrehajtásával. Május gyakran már túl meleg és száraz, így ebben az időszakban javasolt az extra öntözés a pázsit gyorsabb regenerálódásának érdekében. Két stratégiát alkalmazhatunk a lazítás során:

  • Stratégia 1: a gyeplazítást a fű megfelelő növekedése előtt kezdjük meg. Ennek a feltétele az, hogy előtte ősszel rendszeresen, megfelelően levágtuk azt. A lazítást követően trágyázunk, majd egy vagy két hét elteltével lenyírjuk a megfelelő magasságra.
  • Stratégia 2: a terület gondozását trágyázással kezdjük el, majd normál magasságra levágjuk a füvet. Ahogy eljön az ideje a második fűnyírásnak,– kb. 2 hét múlva‐, akkor alkalmazzuk a gyeplazító készülékünket.

Gyeplazítás ősszel

Az év második gyeplazítását érdemes,- ha szükség van rá-, szeptember közepétől október közepéig tenni. Elengedhetetlen, hogy az átlagos hőmérséklet még meleg legyen, és forróság se legyen már. A gyeplazító használata ilyenkor a moha, a gyomnövények és a gyepfilc eltávolítását szolgálja, ezáltal felkészítve a területet a télre. Ebben az időszakban is gondosan kell eljárnunk az időpont választással, hiszen a nagyobb lehűlés beállta előtt hagynunk kell időt a pázsitnak a felépülésre.

Vezeték nélküli szabadság gyaplazítás közben is – az Einhell akkus gyeplazítónak köszönhetően

Melyik gyeplazító az igazán megfelelő választás?

gyeplazító készülékek alapvetően csak a meghajtásban térnek el egymástól. Megkülönböztetünk benzinmotoros, akkumulátoros és elektromos gyeplazítókat. A működési elv mindegyik esetében ugyanaz: fémből vagy műanyagból készült ház veszi körül az orsót, amelyen merev vagy forgatható kések vagy kampók helyezkednek el. A kések és a kampók kb. 3 milliméter mélyre vágnak le a gyepben, eltávolítva így az elhalt anyagokból álló filcréteget, gyomot és a mohát. Ily módon segíti elő a fű és a gyökerek levegő- és fényellátását. Továbbá a felesleges víz ismét akadálytalanul elfolyhat.

Benzinmotoros gyeplazítók, a nagyobb területekre

A benzinmotoros készülékek általában a nagyobb területekre ajánlottak: nem rendelkeznek akkumulátorral, mely lemerülne és újra kellene tölteni, sem pedig elektromos kábellel, mely korlátozná a megtehető távot a kertben. Addig működnek, ameddig az üzemanyagtartályból ki nem fogy a benzin. A másik előnye a benzinmotoros gépnek az, hogy nehezebb, mint az elektromos vagy akkumulátoros társai, ezáltal rendelkezik azzal a kellő súllyal, mely elég mélyre benyomja a késeket a gyepbe. Természetesen a benzinmotorral meghajtott gépek erőteljesebbek is, ennek köszönhetően könnyedén haladnak a keményebb felületeken is, ha nagyon száraz a talaj.

Elektromos és akkumulátoros gyeplazítók, a kisebb, könnyebben elérhető területekre

Az elektromos és az akkumulátoros készülékeknek a teljesítménye általában elegendő az otthoni kertekben. Emellett, ha az évben csak kétszer használjuk az elektromos gyeplazítót, nem kell sokszor bajlódnunk a vezetékekkel. Azonban ha ragaszkodunk az elektromos motorhoz, de szeretnénk szabadon mozogni a kertben, akkor az akkumulátoros készülék lesz a legmegfelelőbb választás számunkra. Ezutóbbi biztosítja a teljes, vezeték nélküli szabadságot, a megfelelő akkuval pedig hasonló teljesítményt nyújt, mint a benzinmotoros társa. Nem számít, hogy vezetékes vagy akkuval szerelt – mindkét esetben alacsonyabb motorzajszinttel dolgozunk, mint a benzinmotorral rendelkező készülék esetében.

Einhell benzines gyeplazító-szellőztető
Einhell elektromos gyeplazító-szellőztető
Einhell akkus gyeplazító-szellőztető

Felkészülés a gyep lazítására

Fontos, hogy kizárólag száraz területen használjuk a gépünket, hogy elkerülhessük a szükségtelen károkozást a gyepben. Ellenkező esetben a gyeplazító kimetszi az egészséges gyepnövényeket is. Mielőtt elkezdenénk a gyep lazítását, a füvet nyírjuk le kb. 2 centiméteresre, -általában ez a legalacsonyabb beállítás a fűnyírók többségén-, és szedjük össze a nagyobb köveket a kezelendő területről, hiszen a forgó orsó által erőteljesen a készülékhez, rosszabb esetben hozzánk csapódhatnak.

A megfelelő gyeplazítás

Először állítsuk be a megfelelő vágási magasságot, lehetőleg olyan mélyre, amilyenre a megmunkálandó terület engedi (talaj jellegétől és a gyepszőnyeg mértékétől függ, mely 3 és 20 milliméter között kell, hogy legyen). A beállítást követően haladjunk a géppel a felületen hosszában, majd keresztben, sakktábla szerű mintát kialakítva. Ügyeljünk arra, hogy a kezelt területen folyamatosan, aránylag gyorsan haladjunk, és ne álljunk meg, mert akkor kárt tehetünk a gyep gyökérzetében. Fontos, hogy az irányváltáskor és forduláskor a pengék ne forogjanak, tehát olyankor a „gázkart” engedjük el.

A gyep utókezelése

Abban az esetben, ha a gyeplazító készülékünk nem gyűjti össze a mohát és a filcet egy gyűjtőzsákban, akkor alaposan össze kell gereblyéznünk a maradványokat. Minél mélyebben dolgozik a gépünk, annál több mindent szed fel a földből, ezáltal annál gyakrabban kell kiürítenünk a fűgyűjtő zsákot. Praktikusabb megoldás lehet, ha fűgyűjtő nélkül haladunk végig a kertben és a végén összegereblyézzük a zöldhulladékot.

Következő lépésként friss fűmaggal szórjuk le a foltos, fű nélküli részeket, majd homokkal (mely nem agyagos, pl. építési homok) vékony rétegben a sűrűbb, keményebb talajt a gyep és gyökereinek jobb szellőzéséért.

A kezelés után első ránézésre a gyep kissé "megviseltnek" tűnhet. A gyors felépülés érdekében trágyázhatunk is a területen.

Az elkövetkezendő három hétben rendszeresen kell öntöznünk az ápolt területet, hogy a fű és a gyökerek megfelelően regenerálódjanak, és élénk növekedésbe kezdhessenek. Továbbá fontos, hogy a teljes felépülésig a gyepre a lehető legkevesebbszer lépjünk rá, így elősegítve a gyors, zöldellő pázsittá való fejlődését.

További hasznos tippekről és trükkökről olvashat az Einhell Blogban – valósítsa meg ötleteit és elképzeléseit!

A tökéletes gyepápolás eredménye: sűrű, egyenletesen zöld gyep.

Valósítsa meg a kertprojektjét – az Einhell gyeplazító-és szellőztetőkkel

picture by monika aigener
Írta: Monika Aigner
Közzétéve: 18.05.2021

Monika Aigner az Einhell média- és PR projektmenedzsere. A rendszeres belső termékképzéseken való részvétélnek köszönhetően széleskörű ismeretekkel rendelkezik a különböző Einhell szerszámok és kerti felszerelések működéséről és alkalmazásáról. Világos utasításokkal kombinálva ezt a tudást a blogbejegyzéseiben adja át.