Robotfűnyírók tavasszal: készítse fel fűnyíróját a szezonra!

Ahogy a hőmérséklet kezd újra emelkedni, úgy a gyepünk is kezd újra éledezni. Jó néhány robotfűnyíró tulajdonosa kérdezi ilyenkor: „mikor vigyem ki először a fűnyírót a téli szünet után?”. A mostani cikkünk segíthet Önnek a kérdés megválaszolásában: a megfelelő időpont kiválasztása és hogy mire érdemes figyelni a szünet utáni első alkalommal.

Mikor kezdődik a szezon a robotfűnyírók számára?

A fűnyírók téli szünetének végét jelzi a gyep újra növekedése, mely természetesen régiónként változhat, attól függően, hogy milyen időjárási körülmények jellemzőek az adott területre. Amennyiben kora tavasszal már emelkedik a hőmérséklet, úgy a szezon is automatikusan hamarabb kezdődik el. 6 Celsius fok körül a fű egy lassú, fokozatos növekedési folyamatot indít el, azonban amint eléri a hőmérséklet a 10 Celsius fok körüli értéket, megkezdődik a valódi, jelentősebb magasságbeli változás is. A bevett gyakorlat szerint az első vágást március és kora április közé érdemes tenni. Innentől kezdve a robotfűnyírónk is rendszeresen dolgozhat a kertünkben.

Mire ügyeljünk a téli szünet utáni első használatkor?

Milyen magasságbeállítást alkalmazzunk a szezon kezdetén?

Ha a gyep magassága már a készülékünk maximális vágási magasságát meghaladja, akkor először ajánlott egy hagyományos fűnyíróval lenyírni a területet. Ugyanakkor, ha a robotfűnyírónk mégis elbír az adott magassággal, akkor két dologra kell ügyelnünk a tavaszi vágás előtt:

  1. A gyepet általában a fűszál hosszának csak az egy harmadáig szabad levágni. Ha túl rövidre nyírjuk, akkor fenn áll az esélye annak, hogy megsérül a fű gyökere és lassabban fog regenerálódni és újra növekedni. A száraz idő ebben az esetben pedig a gyep kiégését, bebarnulását is okozhatja. Ennélfogva fontos, hogy a kívánt magasságot fokozatosan próbáljuk meg elérni
  2. A robotfűnyíró a mulcsozó rendszer szerint működik, vagyis a hagyományos fűnyírókkal ellentétben, a levágott fűszálak a vágás után is a gyepen maradnak, ezzel elősegítve a terület hő– és párolgás elleni védelmét, továbbá szerves trágyaként is szolgálnak. Azonban a túl hosszú fűnyesedék kevés fényhez juttathatja a gyepet és elősegítheti a nővényi betegségek terjedését is a területen

A robotfűnyíró tavaszi ellenőrzése

Az első nyírás előtt érdemes egy kis időt szakítanunk a készülékünk és funkcióinak ellenőrzésére. Ha a téli leállás előtt, ősszel nem lett még letisztítva a fűnyírónk, akkor mindenképpen eljött az ideje, hiszen az érzékelőkre tapadt szennyeződések befolyásolhatják a gépünk feltöltését. Továbbá a töltőállomást is javasolt megtisztítani a korábbi szezon használata által maradt fűszálaktól, kosztól. Szánjunk rá időt és ellenőrizzük a robotfűnyírónk összes elemét:

  1. Élesek‐e, épek‐e még a kések?
  2. Van‐e jel a töltőállomás és a robotfűnyíró között? Visszatalál‐e a készülék a töltőállomásra?
  3. A dátum‐és időbeállítás továbbra is helyes‐e?
  4. A robotfűnyíró napi menetrendje aktuális‐e még?
  5. Teljesen fel van‐e töltve az akkumulátor és készen áll‐e az indításra?
  6. Van‐e szoftverfrissítés a készülékhez?
  7. Van‐e új frissítés a mobilalkalmazáshoz?
  8. A határvezeték továbbra is optimálisan van‐e helyezve, nincs szakadás benne, nem sérült meg?
  9. A rögzítő tüskék megfelelően vannak‐e elhelyezve a kábellel a földben?

Ha változást történt a kert elrendezésében, pl. facsemetéket telepítettünk be, és ezek a változások akadályt jelenthetnek a robotfűnyírónk számára, akkor a határvezetékeket az új elrendezésnek megfelelően kell átalakítanunk a problémamentes fűnyírás érdekében. Az alábbi segédvideóban összegyűjtöttük a hasznos tippeket a határvezetékek helyes elhelyezéséhez:

Gyeplazítás- és szellőztetés a robotfűnyíró mellett?

A robotfűnyírónak hála nem kell olyan sűrűn a gyeplazító–és szellőztető készülékünket használni, mint ahogy azt tesszük a hagyományos fűnyíró esetében. A talaj lazítása és szellőztetése a gyep körüli munkák elengedhetetlen részét képezik. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a robotfűnyíró általi rendszeres vágásnak és mulcsozásnak köszönhetően a fű növekedése és mattulásának csökkenése biztosított. Ha túlzott jelenléttel bír a gyom és a moha a kertünkben, akkor mindenképpen javasolt a gyeplazító‐szellőztető készülék többszöri alkalmazása.

A robotfűnyíró mellett ritkábban szükséges használnunk a gyeplazító- és szellőztető készülékünket, mint a hagyományos fűnyíró esetében.

A kert ellenőrzése az első fűnyírás előtt

A robotfűnyíróval való fűnyírás előtt javasolt a kert ellenőrzése is a készülék folyamatos működésének biztosítása érdekében:

  1. Minden akadályt képező tárgy el lett‐e távolítva a területről (pl. gyerekjátékok, kerti eszközök, gépek)? 
  2. A határvezeték elkerüli‐e a kerti tavakat, kertben előforduló tócsákat?
  3. Az összes lehullott levél, gyümölcs és faág stb. el lett‐e távolítva?

Trágyázás a robotfűnyíró mellett?

A gyep lazításához és szellőztetéséhez hasonlóan a robotfűnyírót használóknak kevesebb teendőjük van a trágyázás terén is, mivel a készülék mulcsozása következtében a fűnyesedék visszahull a gyepre, így a levágott fűszálakat a talajban található mikroorganizmusok értékes tápanyaggá alakítják át. Ugyanakkor a téli szünet után a gyepnek több tápanyagra is szüksége lehet, melyet műtrágya formájában érdemes pótolni. A folyamat során vigyázzunk a megfelelő mennyiség adagolására, hiszen a túlzott műtrágyázás a fű kiégését is eredményezheti. Ebben kiváló segítséget nyújthat az univerzális szóró készülékünk.