Az asztali körfűrészek párhuzamos és szögütközőinek helyes beállítása

Ha csak a tökéletes végeredménnyel elégszik meg, akkor a készüléket mindig a vágás típusának megfelelően kell beállítania. A ferde és hosszanti vágások elvégzését jelentős mértékben megkönnyítik a párhuzamos ütközők és a szögütközők. Az alábbi bejegyzésben bemutatjuk, mire kell figyelnie az ütközők, illetve a fűrészlap távolságának beállítása során.

Az ütközők beállításához olvassa el és kövesse az alábbiakban leírtakat.

Hogyan működik az asztali körfűrész párhuzamos ütközője?

Kezdjük rögtön egy alapoknál: tulajdonképpen mi is az a párhuzamos ütköző? A párhuzamos ütköző egy alumíniumból vagy acélból készült, állítható, különböző pozíciókban rögzíthető vezetősín, amelyet úgy szerelnek fel az asztali körfűrészre, hogy párhuzamos legyen a fűrészlappal. A párhuzamos ütköző különösen nagy segítség, ha például polcokat vagy kerítéselemeket kell milliméterre pontosan elvágnia. A párhuzamos ütköző akkor is nélkülözhetetlen segítőtárs, ha nagyobb munkadarabokat (például tetőelemeket vagy a kerti szerszámoskamra deszkáit) kell méretre fűrészelnie.

Az ütköző lehetővé teszi, hogy a munkadarabot a vágás teljes hosszában precízen és egyenletesen vezesse, így ugyanabból a munkadarabból azonos szélességű és hosszúságú darabokat fűrészelhet le. A párhuzamos ütközőt használva hajszálpontosak lesznek a vágások. A legjobb az egészben pedig az, hogy ennek a megoldásnak köszönhetően sokkal gyorsabban el is készül majd a munkájával.

Első lépésként jelölje be, pontosan hol szeretné elvágni a munkadarabot. Lazítsa meg a párhuzamos ütköző rögzítőcsavarjait, állítsa be a kart a kívánt pozícióban, rögzítse az ütközőt a megfelelő állásban, majd végezze el az azonos szélességű és hosszúságú vágásokat. Mindig ellenőrizze, hogy megfelelően rögzítette-e az ütközőt, és hogy az nyomás hatására sem tud-e elmozdulni. A párhuzamos ütköző ideális esetben derékszöget (90°) zár be a fűrészlappal. Ellenőrizze több ponton a fűrészlaptól mért távolságot.

Így használhatja megfelelően az asztali körfűrész párhuzamos ütközőjét

Hogyan tud a szögütközővel dolgozni?

A szögütköző segítségével pontos derékszögű vágásokat végezhet anélkül, hogy bármilyen beállítást meg kellene változtatnia. A szögütközőt rendkívül egyszerűen felszerelheti az asztalon lévő sínre: állítsa be a kívánt szöget a skála segítségével, majd rögzítse a megfelelő pozícióban. Ha ezekkel elkészült, akkor fektesse a munkadarabot az asztalra, és vezesse a fűrészlap irányába az ütköző mentén. A ferde vágások így mindig hajszálpontosak lesznek.

A rögzített ütköző lehetővé teszi, hogy több munkadarabot is pontosan ugyanabban a szögben vágjon el: így nem kell minden egyes vágás előtt újabb és újabb méréseket végeznie. A legtöbb Einhell asztali körfűrészt olyan szögütközővel szerelték fel, melynek segítségével a +60°-tól -60°-ig terjedő tartományban dolgozhat.

Így használhatja megfelelően az asztali körfűrész szögütközőjét
A szög- és párhuzamos ütközők segítségével pillanatok alatt optimalizálhatja a vágási folyamatokat, és pontos hosszanti, illetve ferde vágásokat végezhet.

A szögütköző használata és az ötvágásos módszer

A rendkívül pontos és derékszögű hosszanti vágások biztosítása érdekében próbálja ki az ötvágásos módszert. A szögütköző (vagy más néven keresztütköző) nélkülözhetetlen segítőtársa lesz ebben. Az ötvágásos módszert elsősorban a bútorgyártásban alkalmazzák.

Ezzel a megoldással (a tényleges munkát megelőzően) öt vágást kell elvégeznie egy segédeszközként szolgáló munkadarabon. A negyedik vágás végén kapott mintadarab tetejét és alját jelölje „A” és „B” betűkkel. Tolómérő segítségével mérje meg és jegyezze fel a munkadarab szélességét mindkét jelölésnél. Ha a két szélesség nem egyezik, akkor a beállításnál valami hiba történt, melynek mértéke megegyezik a két szélesség közötti különbséggel. Ha „A” nagyobb, mint „B”, akkor a szög kisebb, mint 90°. Ha „A” kisebb, mint „B”, akkor a szög nagyobb, mint 90°. Az ütköző ismételt beállításával és a mintadarab újbóli körbevágásával a hiba mértéke 0 mm-re csökkenthető.

Derékszögű vágások és sorozatvágások a legkülönfélébb barkácsprojektekhez

A párhuzamos és szögütközők nagymértékben megkönnyítik a körfűrésszel végzett munkát, és segítenek abban, hogy a derékszögű és sorozatvágásokat precízen és pillanatok alatt elvégezhesse. Elég egyszer lemérnie és megfelelően beállítania az ütközőket: ettől kezdve könnyedén készíthet azonos hosszúságú és szélességű munkadarabokat a készülékkel. A párhuzamos és szögütközővel ellátott asztali körfűrészek nélkülözhetetlen segítőtársai lesznek, különösen az otthoni bútorprojektek kivitelezése során. Iratkozzon fel most az Einhell hírlevélre vagy kövessen minket a közösségi médiában! Csatornáinkon keresztül rendszeresen küldünk Önnek barkácsolási tippeket és trükköket, és segítünk Önnek abban, hogy ne csak megálmodja, hanem meg is tudja valósítani az elképzeléseit!

picture by monika aigener
Written by Monika Aigner
Published on 10.01.2024

Monika Aigner az Einhell média- és PR projektmenedzsere. A rendszeres belső termékképzéseken való részvétélnek köszönhetően széleskörű ismeretekkel rendelkezik a különböző Einhell szerszámok és kerti felszerelések működéséről és alkalmazásáról. Világos utasításokkal kombinálva ezt a tudást a blogbejegyzéseiben adja át.