Csempevágás a Power X-Change segítségével: Ismerje meg az akkumulátoros csempevágók új generációját!

Valóra vált a régi álma, és éppen azon fáradozik, hogy minden a helyére kerüljön az új otthonában? Mindenki, aki dolgozott már belsőépítészeti projekteken, vagy épp a lakás felújítását tervezi, tudja, hogy a kiváló végeredményhez elengedhetetlen a megfelelő szerszámgépek kiválasztása. A csempézés és a járólapok lefektetése az egyik legnehezebb és legkevésbé kedvelt feladatok közé tartozik. Ha szeretné kicsempézni a pincét, a fürdőt vagy bármelyik másik helyiséget, akkor a csempék méretre vágásához szüksége lesz egy megfelelő eszközre. Kínálatunkban mostantól – az elektromos csempevágó gépek mellett – elérhető az új TE-TC 18/115 Li akkumulátoros csempevágó is. Az alábbiakban elolvashatja, hogyan tudja ez a praktikus és kompakt szerszámgép még könnyebbé tenni a munkát, és mire kell ügyelnie a készülék használatakor.

Szeretné többet megtudni az Einhell TE-TC 18/115 Li akkumulátoros csempevágó legfontosabb termékjellemzőiről és funkcióiról? Olvassa el blogbejegyzésünket!

Hogyan működik az akkumulátoros csempevágó?

Ha vásárol egy kiváló minőségű turbó gyémánt vágókorongot, akkor a készülék segítségével a kereskedelmi forgalomban kapható valamennyi padlólapot és falicsempét méretpontosra vághatja; gyorsan és egyszerűen. A 305 x 335 mm nagyságú munkaasztal lehetővé teszi, hogy kis- és közepes méretű lapokkal is dolgozhasson. Mivel az asztal dönthető, a maximális csempevastagság a beállított szögtől függően változik. Derékszögű (90°-os) vágással akár 24 mm vastagságú lapokat is könnyedén elvághat. 45°-os szögben történő ferde vágás („jolly-vágás”) esetén a lapok maximális vastagsága 16 mm lehet. A tiszta vágást és kiváló minőségű végeredményt – többek között – a beépített víztartály biztosítja. A vágókorong munka közben folyamatosan a tartóban lévő vízben forog, ami folyamatos hűtést biztosít.

Milyen típusú csempevágók közül válaszhat?

A csempevágó gépek mechanikus és elektromos változatban is elérhetők. Fontos megemlíteni, hogy a kézi csempevágók működése alapjaiban különbözik az elektromos modellekétől. Míg a manuális csempevágókkal csupán megkarcolja, illetve valamelyest bevágja a csempét, az elektromos készülékek segítségével teljes terjedelmében elvághatja azt; pontosan úgy, ahogyan a fát a körfűrésszel. A karcolásnál meggyengül az anyag, és a törésvonal mentén így el tudja törni a csempét. A csempe anyagától függően ez a megoldás nem csak sok energiát emészthet fel, hanem bizony az is előfordulhat, hogy a végeredmény nem lesz makulátlan. Az akkumulátoros és elektromos modelleket ezzel szemben vágókoronggal (általában gyémánt vágókoronggal) szerelik fel, amellyel még a kemény anyagokat is könnyedén elvághatja. Rajzolja be a vágás vonalát, majd vágja el a csempét. Annak érdekében, hogy a csempe, a készülék és a vágókorong ne melegedjenek túl, a tartóban lévő víz folyamatos hűtést biztosít.

Az elektromos modellek esetében vezetékes és vezeték nélküli, akkumulátoros készülékeket különböztetünk meg. Ne feledkezzünk meg a radiális csempevágókról sem, amelyek a kis méretű, mobilis készülékek nehéz, helyhez kötött alternatívái. A radiális csempevágókat rendkívül nagy méretű csempék megmunkálására tervezték. Ha ilyen készülékkel dolgozik, nem a csempét kell a vágókorongra tolnia, hanem fordítva: rögzítenie kell a csempét, majd a korongot lassan és egyenletesen végig kell vezetnie az anyagon. A helyhez kötött vágógépek azonban nem csak jelentősen nagyobbak, hanem drágábbak is, éppen ezért ezeket elsősorban olyan ambiciózus ezermestereknek ajánljuk, akik bonyolult és időigényes projekteken terveznek dolgozni a jövőben.

Az akkumulátoros csempevágó gépek használatának előnyei

A kompakt csempevágó gépeket számos olyan funkcióval látták el, amelyek könnyű használatot és tökéletes végeredményt garantálnak.

 

  • Power X-Change: már egyetlen 18 V Power X-Change akkumulátor is képes elegendő energiát biztosítani ahhoz, hogy még a kemény csempéket is pillanatok alatt elvághassa. Az akkumulátor típusától függ, hogy egy feltöltéssel mennyi csempét vághat méretre. Ha 6,0 Ah Power X-Change akkuval dolgozik, akkor legfeljebb 150 darab 15 mm vastagságú csempét munkálhat meg.
  • Mobil felhasználási lehetőség: az akkumulátoros csempevágó tökéletes megoldást biztosít olyan helyeken, ahol nincs elektromos dugalj, amihez a készüléket csatlakoztathatná. A Softgrip borítású megerősített fogantyúnak és a mindössze 3,5 kg-os kivitelnek köszönhetően a sokoldalú gép mozgatása és szállítása rendkívül egyszerű. A maximális stabilitásról négy csúszásmentes gumiláb gondoskodik, a rögzítőfuratokat használva pedig a készülék akár a munkapadhoz is rögzíthető.
  • Tiszta végeredmény: a készülék percenként max. 3800 fordulat/perc sebesség elérésére képes. A mellékelt gyémánt vágókorongot használva a legkülönfélébb csempéket is gyorsan és precízen el tudja vágni. Az állandó vízhűtés megakadályozza a vágókorong túlmelegedését, minimálisra csökkenti a porképződés mértékét, és tiszta éleket eredményez.

Akkumulátoros megoldás | maximális teljesítmény

A Power X-Change akkumulátorok mindig biztosítják a kemény anyagok elvágásához szükséges energiát. A rendszercsalád valamennyi akkumulátora, töltőkészüléke és készüléke rugalmasan kombinálható egymással. Sőt! Ha a szerszámgép használta közben lemerül az akku, és szeretné folytatni a munkát, akkor mindössze annyit kell tennie, hogy behelyez egy újabb feltöltött akkut. Éppen ez az, ami nélkülözhetetlen segítőtárssá teszi az akkumulátoros csempevágót: használja kültéren, építkezéseken, vagy bárhol, ahol nincs a közelben dugalj az elektromos készülékek csatlakoztatásához.

A Power X-Change akkumulátornak köszönhetően a kompakt, mindössze 3,5 kg tömegű csempevágót nem kell az elektromos hálózathoz csatlakoztatnia.

Tiszta vágások bárhol, bármikor

A csempék optimális megmunkálása érdekében az Einhell csempevágóit számos olyan funkcióval látták el, amelyek lehetővé teszik, hogy a legváltozatosabb vágástípusokat is elvégezhesse a készülékkel.

  • Egyenes vágások: az integrált párhuzamos ütköző pontos és egyenes vonalvezetést biztosít.
  • Gérvágás: a skálával ellátott szögütköző segítségével beállíthatja a kívánt szöget, és így precíz, hajszálpontos vágásokat végezhet.
  • Jolly-vágások: a dönthető munkaasztalnak köszönhetően ezeket a vágástípusok sem jelentenek gondot a készüléknek. Az asztal 22,5° és 45°-ban dönthető, így az éleket is ferdére vághatja.

Tippek csempevágókkal végzett munkákhoz

Annak érdekében, hogy a csempéket szépen tudja elvágni, a készülék használata során néhány dolgot feltétlenül szem előtt kell tartania. A munka megkezdése előtt mindig ellenőrizze, hogy feltöltötte-e a víztartályt. Ha végzett a munkával, ürítse ki a tartályt. A vágókorong hűtése kizárólag abban az esetben lehet optimális, ha van elegendő víz a tartályban.

Rendszeresen ellenőrizze a vágókorong állapotát: ne dolgozzon tovább a koronggal, ha az tompa, életlen vagy sérült! Az új vágókorong felhelyezésének módját az adott csempevágó-modell kezelési útmutatójában találja. A vágókorongokat az alapján különböztetjük meg egymástól, hogy milyen anyag megmunkálására használhatóak. A készülékhez gyárilag mellékelünk egy 115 mm átmérőjű turbó gyémánt vágókorongot, amely többek között régi beton, márvány vagy gránit vágására használható.

A végeredmény akkor lesz tökéletes, ha a csempét egyenletesen és lassan tolja rá a vágókorongra: célszerű a csempét biztos kézzel, enyhén rányomva, egy párhuzamos- vagy szögütköző mentén vezetni. A sérülések elkerülése érdekében feltétlenül viseljen kesztyűt és védőszemüveget. Ne feledje: a biztonság mindennél fontosabb!

A tiszta vágások biztosítása érdekében érdemes odafigyelni néhány dologra a csempevágó használata közben.

Erős, robusztus, mégis könnyen szállítható

A pince kicsempézéséhez lenne szüksége egy könnyen mozgatható és kezelhető készülékre? Kis- és közepes méretű, max. 24 mm vastagságú csempékkel dolgozik? Akkor az Einhell akkumulátoros készüléke nélkülözhetetlen lesz ehhez a projekthez! Könnyen mozgatható, biztonságos, helytakarékos, és a Power X-Change rendszernek köszönhetően bárhol és bármikor bevethető. Igen, ez a TE-TC 18/115 Li!

picture of dummy man
Written by Tom Weber
Published on 14.02.2023

Tom Weber az Einhell termékspecialistája. Blogbejegyzéseiben nem csak a különböző Einhell eszközök kezelésében szerzett széleskörű tudását osztja meg, hanem inspirációt és instrukciókat is ad olyan projektekhez, amelyeket minden barkács-rajongó meg tud valósítani otthon.