Ne hagyja kárba veszni az értékes esővizet! Hatékony és fenntartható megoldások a kert öntözésére

A víz nélkülözhetetlen eleme a földi létnek. Mivel napjainkban egyre szűkösebbek a készletek, ezért életbevágó, hogy körültekintően használjuk fel a rendelkezésre álló tartalékokat, és ahol csak lehet, spóroljunk az ivóvízzel. Az esővíz természetes és költséghatékony alternatívát kínál a kertek és zöldterületek öntözésére, így nem kell az értékes ivóvizet pazarolnia. Különösen a forró nyári hónapokban hullik kevés csapadék, ami egészen biztosan nem elegendő ahhoz, hogy feltöltse nedvességgel a talajt. Éppen ezért fontos megragadni minden alkalmat a csapadék összegyűjtésére és újrahasznosítására. 

Az alábbi blogbejegyzésben mutatunk erre Önnek néhány lehetőséget, adunk pár hasznos tanácsot a csapadék összegyűjtésére és a megfelelő szivattyú kiválasztásához. Olyan fenntartható megoldásokat kínálunk, amelyekkel környezetbarát módon ápolhatja a kerti zöldterületeket.

Bemutatjuk azt is, hogy a kert öntözésén túl mire és hogyan hasznosíthatja még az összegyűjtött esővizet.

Miért jó újrahasznosítani az esővizet?

A vízhiány egyre nagyobb problémát jelent a Földön. Mivel folyamatosan gyarapszik a népesség, nem csak a háztartásokban fogy több víz: az ipar és a mezőgazdaság vízigénye is egyre nő. Az éghajlatváltozás sem segít ezen, sőt: sokszor egyre szélsőségesebb körülményekkel kell szembenéznünk. Az átlaghőmérséklet folyamatosan növekszik, a rendszertelen és egyre ritkább esőzések pedig önmagukban nem képesek kielégíteni a vízigényt – különösen a nyári aszályos időszakban. A talajvíz szintje sok helyen csökken; ez elsősorban a zárt felületű területeken jelentkezik, ahol a víz nem tud behatolni a talajba. Mindezeket figyelembe véve még fontosabb, hogy ahol csak lehet, spóroljunk az értékes és drága ivóvízkészlettel. Erre a problémára az esővíz hasznosítása nyújthat hatékony megoldást.

Az esővíz újrahasznosításának előnyei

  • Óvja a meglévő erőforrásokat: hozzájárul az ivóvíz fenntartható felhasználásához. Egyre többször szembesülünk vele, hogy a vízkészletek kifogyhatnak. Ez sajnos már nem csupán fikció: a világ egyes részein már most rémísztő valósággá vált.
  • Kíméli a pénztárcáját: míg az esővíz ingyenes megoldás biztosít, az ivóvíz már nem. A csőrendszer telepítésével, fenntartásával és karbantartásával, a tisztítóművek üzemeltetésével kapcsolatos költségeket Önnek kell megfizetnie.
  • Tehermentesítheti az ívóvízellátó-rendszert: azzal, hogy kevesebb csapvizet használ, csökkenti a víz- és csatornahálózat terhelését.
  • Feltöltheti a talajt: ha a gyep és a növények öntözését esővízzel oldja meg, akkor az a talajba szivárog, ahol végül talajvízként hasznosul.

Az esővíz különleges tulajdonságai és jótékony hatásai

Az ivóvízzel ellentétben az esővizet nem kell kezelni, ezért nem tartalmaz kémiai anyagokat. Ráadásul az esővíz nem mineralizált, így például kevesebb kalciumot, magnéziumot és nátriumot tartalmaz, illetve nem tartalmaz meszet sem, melynek köszönhetően rendkívül lágy és tiszta. Ideális megoldást biztosít öntözéshez, és számos növény növekedését is elősegíti.

Az esővíz természetes tulajdonságai miatt kiválóan alkalmas a növények ápolására.

Az esővíz összegyűjtése

Az esővíz hasznosításához a vizet először fel kell fogni és össze kell gyűjteni. Az egyes megoldások költségeit és kapacitását figyelembe véve az alábbi lehetőségek valamelyikén érdemes elgondolkodnia.

Esővízgyűjtő hordók

Az esővízgyűjtő hordó egy igen elterjedt „találmány”, és nagy valószínűséggel minden kertben megtalálható. Miért ilyen népszerű ez a megoldás? Talán azért, mert az elhelyezése gyakorlatilag semmilyen előkészületet nem igényel. Költséghatékony megoldást biztosít, még akkor is, ha időről időre ki kell cserélni a hordót. Egyszerre több ilyen vízgyűjtőt is elhelyezhet a ház körül és a kertben (ideális esetben ott, ahol az ereszcsatorna a lefolyócsőbe csatlakozik: a tetőről lefolyó víz így a csatornában, majd végül az esővízgyűjtő hordóban gyűlik össze. Ez természetesen minden nagyobb tetőfelületen alkalmazható: ha ereszcsatornát szerel a házon, a garázson vagy a fészeren lévő tetőre, akkor ezekről a felületekről könnyedén összegyűjtheti a lecsorgó esővizet. Legyen rendkívül körültekintő télen, hiszen a fagy miatt a vízgyűjtő hordók megrepedhetnek. Éppen ezért fontos, hogy még az előtt ürítse ki az edényeket, mielőtt a hőmérséklet nulla fok alá csökken.

Szivattyúk az esővízgyűjtő hordók ürítéséhez

Ha olyan hordót választ, amelyre előzetesen már szereltek csapot, akkor könnyedén kiengedheti az öntözőkannába az összegyűjtött esővizet. Ha Önnek olyan vízgyűjtő hordója van, amelyen nem található csap, akkor azt javasoljuk, hogy próbálja ki rugalmas hattyúnyakkal felszerelt akkumulátoros tisztavíz-búvárszivattyúink vagy hordóürítő szivattyúink egyikét. Ha a szivattyút a hordó oldalára akasztja, és csatlakoztatja a kerti tömlőt a hattyúnyakhoz, akkor pillanatok alatt megtöltheti az öntözőkannákat.

Föld alatti tartályok

Nem szeretné, hogy a gyűjtőtartályok szem előtt legyenek, de mégis össze kellene gyűjteni valahol az esővizet? Erre találták ki a föld alatti tartályokat, amelyekben könnyedén összegyűjtheti a vizet. Sőt! Ha a fagyhatár alá telepíti ezeket, akkor akár egész télen tárolhatja bennünk és használhatja belőlük a vizet. A föld alatti tartályok jóval nagyobb űrtartalmúak, így azonban egyáltalán nem foglalnak helyet a kertben. A tartályok különböző kivitelben és méretben kaphatók: a lapos tartályoktól a kerek modelleken át a műanyagból készült tartályokig, vagy a téglából épített vízgyűjtőkig. Bár a föld alatti tartályok lényegesen drágábbak, mint az esővízgyűjtő hordók (beleértve az árat és a telepítési költségeket), ez a megoldás is megtérülhet, különösen, ha sok esővizet hasznosít újra.
 

Szivattyúk föld alatti tartályokhoz

A megfelelő típusú szivattyú kiválasztása kevésbé függ a tartály típusától: sokkal lényegesebb az, hogy hány liter vízre van szüksége, illetve, hol és mit szeretne megöntözni vele. A föld alatti tartályokhoz általában úgynevezett szívószivattyúkat használnak, azaz olyan felszíni szivattyúkat, mint a kerti szivattyúk, automata házi szivattyúk vagy házi vízművek, amelyek a csatlakoztatott tömlőn keresztül szívják fel a vizet, és megfelelő nyomással a vízvétel helyre pumpálják azt. Mivel ezek nagy szállítási nyomással üzemelnek, kerti esőztetőket is csatlakoztathat a szivattyúhoz, és így könnyedén megöntözheti a kertjét.

Ha búvárszivattyút keres a vízgyűjtők ürítéséhez, akkor érdemes búvár-nyomószivattyúink vagy mélykúti szivattyúink egyikét kipróbálnia, ezek ugyanis elegendő nyomást (és nyomómagasságot) biztosítanak ahhoz, hogy a föld alatti tartályból a felszínre szivattyúzhassa a vizet.

Ereszcsatornák: ahol nem csak a szálak futnak össze

Szeretné összegyűjteni a tetőről lecsorgó esővizet? Akkor azt javasoljuk, hogy rendszeresen tisztítsa ki az ereszcsatornákat, így ugyanis nem lesz annyira szennyezett az esővízgyűjtő hordóban összegyűjtött víz. Van lehetőség arra, hogy megszűrje a vizet: ehhez mindössze egy előszűrőt kell telepítenie az ereszcsatornába. Az ősz és a tél elmúltával mindenképpen tisztítsa meg csatornákat a szennyeződésektől és a bennük lévő levelektől. Ezt a műveletet pillanatok alatt és rendkívül egyszerűen elvégezheti az akkumulátoros lombfúvók csatornatisztító szettjével.

Ahhoz, hogy a víz újra szabadon tudjon folyni, az ereszcsatornát meg kell tisztítani a levelektől és a szennyeződésektől.

Hol hasznosíthatja újra az esővizet?

Az esővizet számtalan dologra felhasználhatja a ház és a kert körül. Megkönnyíti a kert öntözését, hiszen a természetes és lágy esővíz tökéletes a növények, a virágágyások, a pázsit, a zöldségágyások és a gyümölcsösök öntözésére is.

Sőt! Kiegészítő megoldásként az otthona vízellátásában is segíthet egy házi vízmű, egy automata házi szivattyú, vagy egy automata kerti szivattyú használatával. Az esővízzel nem csak WC-t öblítheti le; moshat is vele. Figyelem! A lakóhelyén hatályos rendelkezések és törvényi szabályozások előírhatják, hogy az ivóvíznek és az esővíznek két külön csővezetéket kell telepítenie. Mivel az esővízvezető-rendszer kiépítése komoly költségekkel jár, ezért kérjük, mindig alaposan gondolja át, hogy hol szeretné felhasználni az esővizet, és mennyit tud erre a megoldásra költeni.

A házi vízművek segítségével az esővíz is hasznosítható a háztartásban.

Nélkülözhetetlen segítség a kertek öntözéséhez

A kert mérete és elrendezése nagyban behatárolja a lehetőségeket. Az alábbiakban összegyűjtöttük Önnek a kert öntözéséhez használt leggyakoribb módszereket:

  • Kerti locsolók: a kerti locsolókat, az esőztetőket és a locsolórendszereket általában nagyobb gyepfelületek öntözésére használják. Ha ilyen rendszer telepítésében gondolkodik, akkor a csatlakoztatott szivattyúnak kellően magas szállítási nyomást kell biztosítania. Ilyen esetben érdemes egy nagyobb teljesítményű kerti szivattyú beszerzésén elgondolkodni.
  • Csepegtető öntözés: ennél a megoldásnál egy úgynevezett Micro-Drip rendszer telepíthető a virágágyásokba, vagy épp a sövények és bokrok alá. Ez az öntözőrendszer cseppenként adagolja a vizet a tömlőn lévő kis lyukakon keresztül, és megakadályozza, hogy a növények kiszáradjanak.
  • Kerti tömlő: a szórópisztollyal felszerelt kerti tömlő valószínűleg egyetlen kertből sem hiányzik. Ennek az a legnagyobb hátránya, hogy a hobbikertészeknek saját maguknak kell gondoskodniuk a kert a rendszeres öntözéséről. Szabadságon van? Ha nincs automatikus öntözőrendszere, akkor bizony a család, a barátok vagy a szomszédok segítségére lesz szüksége.
  • Öntözőkanna: az örök klasszikus, amely nem hiányozhat egyetlen kertből vagy erkélyről sem. Bár az öntözőkannát elsősorban szobanövényekhez használják, a kerti cserepes növények öntözésére is használható.
  • Permetezők: a fiatal növényeket, dugványokat és a frissen elültetett magokat különös óvatossággal kell megöntözni. A finom vízpermetet előállító permetezők ideális megoldást biztosítanak erre a célra.

Extra tipp: automata kerti öntözőrendszer

Gyakran utazik, és nem szeretné, hogy a kertje teljesen kiszáradjon, mire hazaér? Akkor ruházzon be egy automata kerti öntözőrendszerbe! Az öntözőrendszert – mindegy, hogy esőztető, szórófej vagy kerti locsoló – könnyedén csatlakoztathatja a smart-technológiával készült kerti szivattyúhoz. A GE-AW 1144 SMART automata házi és kerti szivattyúnk a mobiltelefonos kapcsolatnak köszönhetően egyszerűen vezérelhető a mobilalkalmazáson keresztül. Az applikáció segítségével beállíthatja, hogy a szivattyú mikor működjön. Sőt, akár még más eszközökkel, például smart-technológiával felszerelt robotfűnyírónkkal is összekapcsolhatja. A szivattyú automatikusan hozzáfér az aktuális időjárási adatokhoz, így a kertet csak akkor öntözi meg, ha nem várható eső.

Okoskert? Ez gyerekjáték az Einhell smart-technológiával készült kerti szivattyújának!
Írta: Marina Liefke
Közzétéve: 27.05.2024

Marina Liefke az Einhell online szerkesztője, ahol gyakorlatilag minden szerszám- és kerti géppel, kiegészítővel kapcsolatos szöveggel, írással foglalkozik. Termékeinkről széleskörű tudását az Einhell szakmai képzésein való részvételének és a termékmenedzsereivel való szoros együttműködésének köszönheti. Kedvenc gépe a PRESSITO akkus kompresszor: azonnal levegőhöz jut, ha kifogyott belőle.