Négy hasznos tanács az élettel teli tavaszi kertért

Bár az idő még hideg és kellemetlen, a kert pedig álmot alszik, sokan vannak közöttünk, akik már hetek, sőt hónapok óta azt várják, hogy újra kitavaszodjon. Van egy jó hírünk a kert szerelmeseinek: már nem kell sokat várniuk, hogy újra kint lehessenek a szabadban, és valóra válthassák az összes télen megálmodott projektjüket!

Amikor a tavasz első hírnökei előbújnak a földből, és a fák lassan újra kizöldülnek, akkor jogosan merül fel a kérdés, hogy mely kertészeti munkákat kell először elvégezni, és hogyan kell felkészíteni a kertet a következő szezonra. Szeretnénk segíteni Önnek, ezért szakértőink most négy lépésben foglalják össze a legfontosabb teendőket.

1. Tipp: az évelők és füvek visszavágása

Elmúltak már azok az idők, amikor még a tél kezdete előtt visszavágtuk a fűféléket és a bokrokat, és csupán egy üres, sivár kerttel vágtunk neki a hideg időnek. Ez tulajdonképpen érthető, hiszen így sokkal szebb a kert, mintha teljesen sivár lenne. Sőt! A növények télen menedéket nyújtanak a rovaroknak, nem beszélve arról, hogy milyen gyönyörűek a hóval borított magfejek: a kert így még a hideg évszakban is megőrzi a varázsát.

Míg ősszel hagyjuk, hogy a kertünk kertként funkcionáljon, tavasszal már nem süppedhetünk bele a kényelmes karosszékünkbe: területenként eltérően, többnyire február végén vagy március elején újra elérkezik a nagytakarítás ideje, és kezdődik az új kert(sz)építészeti szezon!

Még az előtt vissza kell vágnia a növényeket, hogy azok új, erőtől duzzadó hajtásokat hoznának. Ha nem jól időzíti ezt a munkát, akkor könnyen kárt tehet a fiatal hajtásokban.

A legszerencsésebb az lenne, ha az így levágott szárakat és leveleket egészen áprilisig tárolhatná a kertben, és csak akkor aprítaná fel őket: ezzel a megoldással lehetőséget adhatna a rovaroknak, hogy igazán otthonosra rendezzék be a tavaszi rezidenciájukat. A zöldhulladékot ezt követően (lehetőleg magfejek és gyomok nélkül) aprítógép segítségével felapríthatja, és mulcsként újrahasznosíthatja.

A mulcs felhasználása

Attól függően, hogy milyen növényeket aprít fel, a keletkező mulcsot különböző célokra használhatja fel.

  • A vastagabb lemetszett gallyakból például durvább mulcsot készíthet, amivel befedheti a kisebb kerti ösvényeket, és tökéletes védelmet nyújthat a növények számára a hideg ellen, Sőt! Ezzel a megoldással védi a talajt a kiszáradástól és megakadályozza a gyomnövények elszaporodását.
  •  Az apróra vágott lágy szárú növények és levelek kiválóan hasznosíthatók trágyaként a virágágyásokban.


Érdemes kipróbálnia az Einhell GC‐KS 2540 CB elektromos aprítógépet. A felaprított zöldhulladék a gép alatt elhelyezkedő 55 literes tartóban gyűlik össze, ami még egyszerűbbé teszi a mulcs szétterítését.

Ha szeretné felgyorsítani a zöldhulladék lebomlását, akkor feltétlenül érdemes kipróbálnia egy hengeres aprítógépet, például a GC-RS 60 CB elektromos csendes aprítógépet, amely összezúzza a rostokat, és így felgyorsítja a bomlási folyamatot.

Ne feledje: az ágyásokból még a mulcs leterítése előtt el kell távolítania a gyomokat. Aki szorgalmas, és már februárban vagy márciusban kigyomlálja a kertet, az bizony az év hátralévő részében rengeteg időt megspórolhat magának!

2. Tipp: a fás szárú növények metszése

Tavasszal vissza kell metszeni a fákat, a bokrokat és a rózsákat. A német természetvédelmi törvény értelmében a fás szárú növények intenzív metszését február végéig el kell végezni, hiszen ezután kezdődik a madarak költési időszaka. A nyáron virágzó cserjéket, például a nyáriorgonát, a kékszakállat és a hortenziát az év elején, míg a korán virágzó cserjéket, például az orgonát vagy az aranyvesszőt csak a virágzás befejezése után kell visszametszeni. A visszavágást jól tűrő cserjék többségére érvényes, hogy minél többet metszi őket, annál erősebbek lesznek a hajtásaik. Ugyanez érvényes a rózsákra és a gyümölcsfákra is.

Milyen szerszámokat érdemes használnia az egyes növénytípusokhoz?

3. Tipp: a gyep szellőztetése

A tél elmúltával különös figyelmet kell szentelni a gyepnek, hiszen a hideg téli időben sokszor csúnya fűfoltok képződnek, a moha és a gyomok pedig zavartalanul terjedhetnek a fűben. Tavasszal mindent megteszünk azért, hogy ezektől a lehető leghamarabb megszabaduljunk. A gyepszellőztetés során fellazítja a gyep felső rétegét, melynek köszönhetően a talaj könnyebben fel tudja venni a vizet és a tápanyagokat. Ezzel együtt eltávolíthatja a nemkívánatos gyomokat, a mohát és a korábbi fűnyírások során keletkezett esetleges fűmaradványokat. Az ilyen jellegű munkák elvégzéséhez az 5,2 Ah akkumulátorral üzemeltethető GC-SC 18/28 Li akkumulátoros gyepszellőztetőt ajánljuk. Mindössze egyetlen feltöltött akkumulátor is elegendő energiát biztosít ahhoz, hogy akár 200 m² nagyságú gyepfelületet is megmunkálhasson a készülékkel.

A gyepszellőztető működésével és használatával kapcsolatban az Einhell blogjában olvashat egy részletes összefoglalót, amely számtalan hasznos tippet tartalmaz.

4. Tipp: növények ültetése

Ha azt szeretné, hogy a kert később teljes pompájában tündököljön, és mindenki a csodájára járjon, akkor a növényeket március-áprilisban kell elültetnie. Ha a talaj már nem fagyos, és a hőmérő higanyszála is lassan felfelé kúszik, akkor az első évelők és cserjék végre kiköltözhetnek az új kerti lakhelyükre. A GP‐EA 18/150 Li BL akkumulátoros talajfúró rendkívül módon megkönnyíti a földfúrási munkákat: segítségével akár 80 cm mély lyukakat is fúrhat, és így akár kisebb fákat is elültethet, különösebb erőfeszítés nélkül.

Dolgozzon előre: az egynyári virágokat már most előkészítheti egy déli fekvésű világos ablakban, esetleg mesterséges fény alatt, vagy üvegházban tartva őket. Ha rögtön a szabadba szeretne kiültetni a növényeket, akkor legalább a fagyosszentek elmúltáig, május közepéig-végéig kell várnia. Legyen rendkívül körültekintő a növények helyének kiválasztásánál! Néhány évelő növény ilyenkor még nem hajt ki, így ha nem emlékszik pontosan, hová is ültette ezeket, akkor bizony előfordulhat, hogy ásás közben megsérülnek.

Kérjük, engedje meg, hogy befejezésként adjunk Önnek még egy jótanácsot, ami sok fejfájástól és kereséstől mentheti meg.

Fényképezze le az összes ágyást az év különböző időszakaiban: így mindig tudni fogja, hogy mit ültetett, hová és mikor, és könnyen felmérheti azt is, hová tudja majd ősszel a hagymákat ültetni.

Konklúzióként elmondható, hogy a végeredmény csak akkor lesz tökéletes, ha a megfelelő időben, a megfelelő szerszámokat használva fog hozzá a munkához.

Ha komolyan veszi a feladatot, akkor könnyedén fel fogja készíteni a kertet az új tavaszi kertészeti szezonra. A Power X-Change akkumulátorrendszer vezeték nélküli, határtalan szabadságot biztosít, így ezekkel a gépekkel könnyedén és fáradság nélkül formába hozhatja a kertet. Az akkumulátorokat a termékcsalád valamennyi készülékéhez használhatja. Az akkuk cseréje rendkívül egyszerű, így gyakorlatilag bármilyen projekthez használhatja őket.

picture by daniel welschenbach
Written by Daniel Welschenbach
Published on 31.01.2024

Profitól profinak: Kertszakértőink a kertgondozásban szerzett szakértelmükkel segítenek a tökéletes zöld oázis létrehozásában. Daniel Welschenbach szabadúszó blogger és szenvedélyes hobbikertész. Legyen szó gyepápolásról, sövénynyírásról vagy öntözésről – blogbejegyzéseiben minden lényeges információt megtalál a kertbe és teraszra szánt Einhell készülékekről.