A láncfűrész megfelelő élezése

Mivel a láncfűrészünk mindig maximális teljesítményen dolgozik és minden egyes alkalommal tökéletes vágást biztosít, ezért is fontos, hogy rendszeresen megélezzük a készülékünk láncát. Egy tompa vagy egyenetlenül kopott láncnak nagyobb erőre van szüksége a vágáshoz, illetve pontatlan működést produkálhat, balesetveszélyessé is válhat. Ahhoz, hogy jól meg tudjuk élezni a láncot, sokat kell gyakorolnunk, de a megfelelő eszközök segítségével gyorsan elsajátíthatjuk a műveletet, még akkor is, ha különösebb technikai gyakorlattal nem rendelkezünk. Az alábbi blog posztunkban a folyamat végrehajtásához szükséges lépeseket mutatjuk be.

Mikor kell megéleznünk a láncot?

Hogy mikor és milyen gyakran kell megéleznünk a láncot, nagyban függ attól, hogy milyen munkastílussal dolgozunk, a fától, amit fűrészelünk, magától a fűrésztől és a lánctól is. A kérdésre a választ így sajnos nem lehet leegyszerűsíteni. Ugyanakkor, ha az alábbi jelekkel találkozunk a láncfűrész használata közben, akkor mindenképpen eljött az ideje a lánc megélezésének:

  • Ha vágás közben nyomás alá kell helyezni a láncfűrészt, hogy kellően belemenjen a fába.
  • Fűrészelés közben megugrik a lánc.
  • Munka közben fűrészpor keletkezik fadarabkák helyett.
  • A vágás egyértelműen csak egy irányba megy.
  • A helyesen beállított láncfeszesség, olajmennyiség ellenére füst keletkezik vágás közben.

A megfelelő eszközök a láncfűrészünk megélezéséhez

Ahhoz, hogy a láncot gyorsan, könnyen és mindenek felett jól megélezzük, az alábbi eszközökre van szükségünk:

  • körreszelő
  • laposreszelő
  • mélységmérő
  • szögmérő (opcionális)
  • élező rács (opcionális)

A körreszelő kiválasztásakor fontos, hogy a megfelelő átmérőjűt válasszuk ki. Azt, hogy melyik a legjobb a mi készülékünkhöz, a gyártói leírásból tudhatjuk meg. A laposreszelő esetében meg kell győződnünk arról, hogy szintén a megfelelő (kompakt) méretekkel rendelkezik. A kezdőbbek számára segítséget nyújthat a szögmérő használata is, melyet a reszelőre kell rögzíteni, így mindig a kívánt élezési magasságon tudunk dolgozni. A mélységmérő több feladatban is segíthet: élezés közben a megfelelő szög elérésében, élezés mélységének meghatározásában, valamint a vezető sín hornyának és olaj furatának megtisztításában. Az élező rács szintén hasznos eszköz lehet a helyes szög beállításához. Könnyen felhelyezhető a készülékre a mágnesek segítségével.

Első lépés: a láncfűrész és a lánc előkészítése

A lánc megélezésekor az a legegyszerűbb, ha fent hagyjuk a készüléken a láncot, és a láncvezetőt feszesebbre állítjuk, a gépet pedig rögzítjük egy satuba. Mielőtt ezt megtennénk, nagyon fontos, hogy az olajat és a fagyantát fagyanta eltávolítóval vagy láncfűrészhez való tisztítóval letisztítsuk teljesen a láncról.

Amint ezzel készen vagyunk, ellenőrizzük, hogy a kopásjelző eléri‐e a mélységhatárolót vagy a lemez élét. Ebben az esetben érdemes venni egy teljesen új fűrészláncot, nem javasolt a régit újra élezni. Azonban ha megállapítottuk, hogy van még élezendő anyag, azaz nem kopott le teljesen, akkor újra megfeszíthetjük a láncot, aktiválhatjuk a féket és satuba foghatjuk a láncvezetőt.

Ennél a pontnál, ha még nem tettük meg, javasolt a munkáskesztyű felvétele, hogy elkerüljük a lánc fogai által okozott sérüléseket.

Tipp: a legrövidebb fogat jelöljük meg egy ceruzával és innen kezdjük meg az élezést, így könnyebben eligazodunk a folyamat során, hogy hol tartunk, bármelyik irányról is legyen szó.

Második lépés: a fűrészlánc megélezése mindkét irányból

Egyik kezünkkel a reszelő fogantyúját fogjuk, míg a másik kezünkkel a reszelőt a vágófogakon előre irányuló mozdulatokkal mozgatjuk. Kezdjük a megjelölt, rövidebb foggal és állítsuk be. Úgy reszeljünk bele a vágófogba, hogy a reszelő végig vezethető legyen rajta a belülről kifele irányuló nyomással.

Lehetőleg mindig a megfelelő szögben élezzünk. Az élezési szög a megmunkálandó fától és a fűrészlánctól függ. Általában 25° és 35° közé esik, minél keményebb a fa, annál nagyobb a szög. A helyes szög megtartása érdekében javasolt az élező rács vagy a szögmérő használata.

A reszelés közben ügyeljünk arra, hogy csak az előre irányuló mozdulat során helyezzünk nyomást az eszközre, és megemelve húzzuk azt vissza. Fontos az is, hogy a reszelő mindkét oldalát ugyanolyan gyakorisággal használjuk, így elkerülve az egyenetlen kopást is.

Tökéletes eredményt akkor kapunk, ha az éleken olyan folytonos sorját látunk, amelyről nem tükröződik vissza a fény.

Folytassuk minden egyes fog élezését addig, amíg vissza nem érünk a kezdő vágófoghoz, melyet korábban megjelöltünk. Fontos, hogy mindegyiket ugyanolyan hosszúságúra reszeljük. Ha elértük a kezdő fogat, akkor fordítsuk meg a láncfűrész és a másik oldalt is élezzük meg úgy, ahogy azt tettük az első oldallal.

Harmadik lépés: a mélységhatároló ellenőrzése és beállítása

A vágófogak megélezésével még nem fejeződött be a munkák. A mélységhatárolót is be kell állítanunk, hogy meghatározzuk, –ahogy a neve is mutatja-, milyen mélyre vágjon bele a láncfűrészünk a fába.  Ahogy a foglemez egyre rövidebbé válik az élezésnek köszönhetően, úgy a távolság a lemez felső széle és a határoló felső széle között is változik. Azonban ennek az úgynevezett mélységkorlátozó távolságnak minden vágóelem esetében azonosnak és megfelelő méretűnek kell lennie.

Abban az esetben, ha a távolság túl nagy, a lánc nem fog simán futni a használat közben, hanem vibrálni, ugrálni fog. Ennek következtében a visszarúgás esélye is növekszik, ezáltal a láncfűrészünk tartóssága is csökken. Ebben az állapotban a fűrészlánc is jobban megfeszül, mely hirtelen láncszakadáshoz vezethet.  Ugyanakkor, ha a távolság túl kicsi, akkor a vágási teljesítmény is lecsökken.

A távolságot a mélységmérő segítségével tudjuk ellenőrizni. Egyszerűen helyezzük úgy a láncra, hogy az egymás mellett lévő vágófogak lemezeire felfeküdjön. Az ellenőrzés során, ha megállapítjuk, hogy a mélységhatároló túlnyúlik a mérőn, akkor a reszelővel addig kell reszelnünk, míg az eszköz nem támaszkodik meg a mérőn. Ezután félretehetjük a mérőeszközt és kissé letekerhetjük a mélységhatárolót, hogy visszaállítsuk az eredeti formáját. Így tudjuk elkerülni a következő használatkor a felesleges vibrációt. 

Negyedik lépés: a láncfűrész felkészítése újra a munkára

Most már az összes vágófog azonos hosszúságú, az élek és a mélységhatároló közti távolság is mindkét oldalt egyenlő és helyesen van beállítva, így újra üzembe helyezhetjük a készülékünket. Először is távolítsuk el a fémforgácsot a teljes láncról és a vágólemezről. Használhatunk ecsetet vagy sűrített levegős készüléket is. Ezután kenjük meg a láncot, végül állítsuk be a lánc feszítését a gyártói előírásnak megfelelően, majd vegyük ki a láncfűrészt a satuból.

Valósítsa meg saját projektjeit – az Einhell láncfűrészeivel

Összegzés: az éles lánc élvezetessé teszi a munkát

A fűrészlánc megélezése bizonyára nem az egyik legegyszerűbb munka egy műhelyben, de ezzel biztosíthatjuk a biztonságos, hatékony és pontos vágást a gépünkkel. Semmi sem fog az utunkba állni a következő láncfűrészprojektünknél, ha a korábban részletezett lépéseket követjük. Még több hasznos tanácsot és útmutatást Einhell Blogunkban találhatnak. Vessenek rá pillantást és legyenek önmaguk Megvalósítói!