Mindig fordítson kellő gondot a fúrókalapácsok karbantartására!

Miért van erre szükség? Ez a készülék az egyik legsokoldalúbb szerszámgép, amely nem hiányozhat egyetlen ezermester szerszámoskamrájából sem! Segítségével szinte bármilyen típusú falba készíthet furatokat, akár téglát, vasbetont, fát vagy gipszkartont kell megmunkálnia. Aggódik a teljesítmény miatt? Higgye el, felesleges! Mivel éppen a teljesítménye gyakrabban használják ezt a készüléktípust, mint egy normál vagy akkus fúrókat, ezért az ápolására is nagyobb gondot kell fordítania.

A fúrókalapácsok karbantartására különös gondot kell fordítani

Ugyanúgy, mint bármelyik otthoni vagy műhelyben használt készülék, a fúrókalapács is rendszeres karbantartást igényel. Mivel az Einhell fúrókalapácsai robusztus kialakításúak, ezért a készülékeinkkel dolgozva kis energiaráfordítással is fantasztikus eredményeket érhet el. Nem kell szakember segítségét igénybe vennie, hiszen az összes karbantartási feladatot elvégezheti Ön is! Az alábbiakban három egyszerű lépésben bemutatjuk, pontosan mit is kell tennie ahhoz, hogy meghosszabbítsa fúrókalapácsa élettartamát:

Fúrókalapács karbantartása

1. lépés: rendszeresen tisztítsa meg a készüléket!

Minél gyakrabban dolgozik a fúrókalapáccsal, annál több szennyeződés és por kerül a készülékre, illetve annak belsejébe. Bármennyire ügyel a tisztaságra és bármilyen alapos is fúrás közben, nem tudja megóvni készülékét a portól.

Éppen ezért azt tanácsoljuk, hogy minden egyes alkalommal tisztítsa meg a fúrókalapácsot, ha befejezte a fúrást. Fogjon egy száraz pamut törlőkendőt vagy régi konyharuhát, és törölje át a készülék burkolatát: így megtisztíthatja a portól, szennyeződésektől, vagy épp az olajfoltoktól. Vegyen egy jó mély levegőt, és fújja ki a bordák között vagy a motor szellőzőnyílásaiban lerakódott port. Ha szükséges, használjon ecsetet vagy sűrítettlevegős levegőpisztolyt.

Ha eltávolította a durva szennyeződéseket, akkor a készülék ismét elég tiszta ahhoz, hogy használatba vegye (elég tiszta legalábbis nekünk, a barkácsolás szerelmeseinek). Ezzel elérkeztünk a következő lépéshez: a készülék ápolásához.

A szennyeződések és az építkezési por eltávolítása a fúrókalapácsról

2. lépés: a készülék ápolása

Miután eltávolította a port és a szennyeződéseket, hozzákezdhet a készülék karbantartásához. Szerencsére nem lesz sok teendője, hiszen az Einhell hosszú élettartamú szerszámgépeit gyárilag előre beállították. A készülék anyagának megóvása érdekében egyet azonban mindenképp érdemes elvégeznie: alkalmanként kenje be zsírral enyhén a fúró- vagy az SDS-tokmányt, ezzel ugyanis jelentősen megkönnyíti a tokmány kezelését, illetve a fúrószárak cseréjét.

Alternatív megoldásként törölje át a fúrószárat vagy a vésőt minden használat után egy zsírral, Ballistol olajjal vagy WD 40-nel megnedvesített ronggyal. Ez nem csak a szennyeződések eltávolításában segít, hanem tartósan biztosítja a készülék és a fúrószár kenését.

Ha már a „hosszútávú” megoldásokat említettük: ha végzett a karbantartással, akkor gondoskodjon a készülék megfelelő tárolásáról is.

Kiváló tárolási lehetőség a speciális műanyagból készült masszív kofferben

3. lépés: a készülék tárolása

Az Einhell minden fúrókalapácsát ellenálló, speciális műanyagból készült, masszív szállító- és tárolókofferben vásárolhatja meg. Helyezze a megtisztított és vékonyan megolajozott fúrókalapácsot a kofferbe.

Tárolja a koffert száraz helyen, például a műhelyben, garázsban, vagy egy jól szellőző pincében. A koffer még akkor is óvja a készüléket, ha huzamosabb ideig tárolja benne. Bár a kofferben a világtól elzártan tölti mindennapjait, fúrókalapácsa bármikor bevetésre kész!

Akkumulátoros fúrókalapácsok: az akkumulátorok karbantartása

Az Einhell fúrókalapácsai klasszikus vezetékes változatban és praktikus akkumulátoros kivitelben érhetők el. A Power X-Change termékcsalád készülékei rendkívül nagy teljesítményűek, rugalmasak és könnyen kezelhetők.

Az akkumulátoros fúrókalapács karbantartása pontosan ugyanúgy történik, mint a vezetékes társaié (azzal az egy különbséggel, hogy itt az akkura is figyelnie kell). Azt, hogy mire kell ügyelnie az akkus készülékek esetében, máris megmutatjuk Önnek:


A Power X-Change termékcsalád kiváló minőségű cellákból készült lítium-ion akkumulátorait intelligens vezérlőelektronikával szerelték fel. A robusztus akkukat hosszú élettartamúra tervezték. Annak érdekében, hogy az élettartamuk még egy hosszabb tárolási periódust követően se csökkenjen, kérjük, mindig tárolja őket hűvös és száraz helyen. Tárolás előtt érdemes az akkumulátorokat úgy feltölteni, hogy kapacitásuk kb. 50-80 százalék között legyen. Ezzel a megoldással óvja a cellákat, és megóvja az akkumulátort a mélykisüléstől.

Zsírozás közben legyen körültekintő, és használjon kevés kenőanyagot: ha túl sok gépzsírt használ, akkor a makacs szennyeződések könnyen megtapadnak a készülék felületén, és így hamarosan meg kell ismételnie a tisztítást.

Az Einhell kiemelt fúrókalapácsai

Mindegy, hogy akkumulátoros fúrókalapáccsal dolgozik vagy elektromos fúrókalapácsot használ: az Einhellnél mindig megtalálja a legjobb szerszámgépeket - és mindig a legjobb áron, természetesen! Tekintse meg fúrókalapácsainkat és találja meg kiváló ár-érték arányú készülékeink között az Önnek legmegfelelőbbet!

Hogyan hosszabbíthatja meg készülékei élettartamát?

Használjon törlőrongyot a tisztításhoz. Ápolja a készüléket és zsírozza meg a forgó alkatrészeket. Tárolja kofferben a készüléket. Ez az a három nagyon egyszerű lépés, amely hosszú élettartamot biztosít a készülékének. Szánjon minden projekt végén néhány percet arra, hogy a fentiekben leírtakat elvégzi, és akkor biztos lehet benne, hogy még számos lehetetlennek tűnő küldetést fognak közösen végrehajtani! Lehetetlen küldetés? Az Einhell készülékeivel olyan nem létezik!

picture by monika aigener
Written by Monika Aigner
Published on 09.09.2022

Monika Aigner az Einhell média- és PR projektmenedzsere. A rendszeres belső termékképzéseken való részvétélnek köszönhetően széleskörű ismeretekkel rendelkezik a különböző Einhell szerszámok és kerti felszerelések működéséről és alkalmazásáról. Világos utasításokkal kombinálva ezt a tudást a blogbejegyzéseiben adja át.