Ütvecsavarozók: nélkülözhetetlen segítőtársak speciális feladatok elvégzéséhez

Bárki, aki nézett már autóverseny-közvetítést, láthatta ezt a szerszámot működés közben. Ismerje meg most még közelebbről az ütvecsavarozók működési elvét! Ezeknek a készülékeknek nem csak akkor veszik hasznát, amikor a boxkiállás során néhány másodperc alatt a teljes gumiabroncs-garnitúrát le kell cserélni a versenyautókon: építkezéseken és alkalmi barkácsprojektekhez is nélkülözhetetlen segítséget nyújt, különösen akkor, ha fémbe vagy fába kell hosszú csavarokat behajtania. Az alábbiakban bemutatjuk Önnek, pontosan hogyan is működik az ütvecsavarozó, milyen típusai vannak, és mikor veheti valóban hasznát ennek a készüléktípusnak.

Különösen a téli vagy nyári abroncsok cseréjekor nélkülözhetetlen segítség.

Hogyan működik az ütvecsavarozó?

Az ütvecsavarozó – amit forgó ütvecsavarozónak is neveznek – működését már a termék neve is kiválóan leírja: a csavarozás megkezdésekor az ütőmű vízszintes irányú ütő mozgással segíti a munkát, nagyobb nyomatékot biztosítva ezáltal. Ezek a nyomatékcsúcsok teszik lehetővé például, hogy a kerékcsavarokat könnyebben lelazíthassa. Bár az ütőmű miatt ezek a szerszámgépek viszonylag hangosak, mindig maximális hatékonyságot garantálnak.

Az ütvecsavarozók különböző ütőszerkezetekkel és motorokkal, akkumulátorral, sűrített levegővel vagy elektromos hálózatról üzemeltetett kivitelben érhetők el. Nálunk elsősorban barkácsoláshoz ajánlott termékeket talál, vagyis olyanokat, amelyekkel az ezermesterek és a hobbi-autószerelők jelentősen megkönnyíthetik a munkájukat.

A rendkívül nagy nyomatékú ütvecsavarozók még a bedöglött kerékanyákat is pillanatok alatt meglazítják.

Az ütvecsavarozók típusai

Kínálatunkban három különböző típusú ütvecsavarozóból választhat, amelyek a meghajtás típusa szerint különböztethetők meg. Az, hogy melyik modell a legmegfelelőbb Önnek, elsősorban attól függ, milyen feladat elvégzésére szeretné használni a készüléket.

Akkumulátoros ütvecsavarozók

Akkus ütvecsavarozóink legnagyobb előnye, hogy nem kell az elektromos hálózathoz csatlakoztatni a készülékeket, így gyakorlatilag bárhol használhatja őket. Az ütvecsavarozók maximális rugalmasságot biztosítanak: ha olyan szerszámot keres, amellyel például nagy magasságban különböző fémszerkezeteket tud megmunkálni, vagy amivel akkor is dolgozhat, ha épp nincs áram, akkor Önnek akkus megoldásainkat ajánljuk. Ehhez mindössze egy Power X-Change akkumulátorra és egy töltőre lesz szüksége, amellyel feltöltheti az akkumulátort, ha végzett a munkával. Egyes akkumulátoros ütvecsavarozóinkat innovatív szénkefe nélküli (brushless) motorral szerelték fel. A szénkefe nélküli motorok nincsenek kitéve mechanikai kopásnak, így maximális tartósságot és hosszabb élettartamot biztosítanak, mint a normál szénkefés motorok.

Az Einhell akkumulátoros ütvecsavarozói maximális rugalmasságot biztosítanak, és mindezt úgy, hogy nem kell csatlakoztatnia a készüléket az elektromos hálózathoz.

Elektromos ütvecsavarozók

Ha elektromos ütvecsavarozót keres, akkor termékpalettánkat átböngészve egészen biztosan megtalálja az Önnek legmegfelelőbbet. Kínálatunkban az elektromos ütvecsavarozókon túl – amelyeket hagyományos módon, az elektromos hálózathoz csatlakoztatva üzemeltethet – talál egy autós készüléket is, amellyel a 12 V szivargyújtóhoz csatlakoztatva út közben is könnyedén kicserélheti a defektes kereket.

Az elektromos ütvecsavarozókat kábellel csatlakoztathatja az elektromos hálózathoz.

Sűrített levegős ütvecsavarozók

Számos garázsban és műhelyben találkozhat úgynevezett sűrített levegős ütvecsavarozókkal. Ahogy a neve is mutatja, ezek a készülékek kizárólag sűrített levegővel működnek, így ahhoz, hogy dolgozhasson velük, egy megfelelő kompresszorra is szüksége lesz. Bár a sűrített levegős ütvecsavarozók önálló készülékek, gyakran a sűrített levegős tartozékok közé sorolják őket, hiszen kompresszor nélkül nem használhatók. Az Einhell kínálatában megtalálható ütvecsavarozók maximális nyomatéka a 340 és 610 Nm közötti tartományban mozog. Meghúzáshoz – azaz az óramutató járásával megegyező irányban történő forgáshoz – különböző nyomatékfokozatokat állíthat be. Pneumatikus ütvecsavarozóinkat tartozékokkal együtt, kofferben vásárolhatja meg.

Gépjárműkerekek cseréje sűrített levegővel: a sűrített levegős ütvecsavarozókat egy kompresszorhoz kell csatlakoztatnia.

Az ütvecsavarozókat az alábbi munkák elvégzéséhez ajánljuk

Az ütvecsavarozók nem olyan szerszámok, amelyeket minden nap használnia kellene. A nyomaték az, ami ezeket a készülékeket igazán egyedivé teszi: a max. 610 Nm akár tízszer nagyobb lehet, mint amit a rendkívül erős ütvefúró-csavarozók képesek leadni. A speciális működési mód, vagyis a pulzáló forgómozgás következtében a nyomatékcsúcs jelentősen nagyobb lesz. Ezzel az erőteljes forgómozgással még a beragadt csavarokat és anyákat is meglazíthatja, és a nagyon hosszú csavarokat is könnyedén behajthatja: az ütvecsavarozókat ezért minden olyan területen használják, ahol erőteljes forgómozgásra van szükség.

  • Kerékcseréhez: kerékcsavarok és -anyák meglazításához
  • Fémszerkezeti munkákhoz: hosszú menetes csavarok fémbe történő behajtásához
  • Barkácsprojektekhez: hosszabb csavarok fába történő behajtásához, pl. teraszok építéséhez
Mindegy, hogy az építkezésen vagy a garázsban használja, az ütvecsavarozók mindig maximális teljesítményt és rendkívül nagy nyomatékot biztosítanak.

Az ütvecsavarozók és (ütve)fúró-csavarozók összehasonlítása

Az ütvecsavarozók és az ütvefúró-csavarozók közötti alapvető különbség az, hogy az ütvecsavarozók kizárólag csavarozásra vagy csavarok és anyák be/kihajtására, illetve meghúzására/lazítására használhatók, míg az ütvefúró-csavarozókkal fúrni is tud. Fontos azonban tudnia, hogy ez utóbbi készülékek jóval kisebb nyomatékot biztosítanak.

Fúró-csavarozók

Minden valószínűség szerint az akkumulátoros fúró-csavarozó az a szerszámgép, amelyet a legtöbbet használ az otthonában. Ezeket a készülékeket használhatja fúráshoz és csavarozáshoz (és a funkciók között általában választani is tud). Az akkumulátoros fúrógépek teljesítménye (vagyis a nyomaték és a fordulatszám) általában előre beállítható, így könnyedén tud furatokat készíteni, akár fával, akár fémmel dolgozik. Keményebb anyagokhoz azonban már ütvefúró-csavarozót kell használnia.

Ütvefúró-csavarozók

Az ütvefúró-csavarozók – az ütvecsavarozókhoz hasonlóan – ütőmozgással könnyítik meg a munkát. A tengelyirányú ütőmozgást a beépített ütőmű, illetve a két, egymás felé néző körmöstárcsa végzi. Ez azt jelenti, hogy pl. falba történő fúráskor az ütés a fal irányába történik, így a készülékkel keményebb anyagokba, például falazatba vagy téglába is tud fúrni, illetve ütvefúrni. A megfelelő funkciót kiválasztva mindig beállíthatja, hogy csavarozásra, fúrásra vagy ütvefúrásra szeretné-e használni ezeket a készülékeket. A nyomatékot és a fordulatszámot mindig a megmunkálandó anyag tulajdonságainak megfelelően tudja beállítani.

Ütvecsavarozók

Az ütvecsavarozókat elsősorban a beragadt csavarok meglazítására tervezték. Az ütvecsavarozót kizárólag olyan csavarozási munkákhoz – pontosabban csavarok ki- és becsavarására vagy anyák meglazítására – használhatja, amelyek nagy erőkifejtést igényelnek. A vízszintes ütések által a forgómozgás irányába kifejtett pulzáló forgómozgás rendkívül nagy nyomatékot hoz létre. A nyomatékot beállíthatja az egyes modelleken, például az összes sűrített levegős készüléken, vagy az IMPAXXO 18/400 akkumulátoros ütvecsavarozón, amely tökéletes megoldás például a nyári és télig gumik cseréjéhez. 

Az ütvefúrók axiális ütőmozgással dolgoznak, vagyis az erőkifejtés a fúrószár mentén történik.
Az ütvecsavarozók vízszintes ütőmozgással pulzáló forgó mozgást hoznak létre.

Mire kell figyelnem az ütvecsavarozó használatakor?

Elvileg nem sok mindent ronthat el, ha az ütvecsavarozóval dolgozik. Általánosságban elmondható azonban, hogy nem szabad ütvecsavarozót használni a hagyományos csavarok behajtására. Éppen erre a célra fejlesztették ki az akkumulátoros csavarhúzókat és fúrógépeket, melyeknek széles skálája megtalálható az Einhell kínálatában. Gondolja át tehát, hogy mekkora nyomatékra van szüksége, és annak megfelelően válasszon elektromos-, sűrített levegős vagy akkumulátoros készülékeink közül.

A bedölgött és rozsdás csavarok eltörhetnek vagy beleszakadhatnak az anyagba, ha ki- vagy behajtás közben túl nagy erőt fejt ki a csavarokra. Ezt úgy tudja megelőzni, hogy beállítja a kezdő nyomatékot, majd folyamatosan növeli egészen addig, amíg a csavar meg nem lazul. Az IMPAXXO 18/400 készüléket használva például három sebességfokozat közül választhat, amelyek egyben három különböző nyomatékot is jelentenek.

Ha például egy hosszú csavart kell fába behajtania, akkor óvatosnak kell lennie, a nagy erőkifejtés miatt ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a csavart túl mélyre hajtja a fába, ami aztán a csavarfej körül szétforgácsolódik.