Hogyan válassza ki a legmegfelelőbb időpontot a sövény nyírásához? Fogadja meg a profik tanácsát!

Kezdjük blogunkat rögtön egy találós kérdéssel! Számtalan kert éke, és egyúttal tökéletes védvonal, amely segít megóvni privát szféráját a bámészkodó szomszédoktól. Mi az?! Hát persze, hogy a sövény! Mindegy, hogy tuja- fagyal- vagy bükksövény díszíti a kertjét, valamennyi növényfajtának megfelelő gondoskodásra és ápolásra van szüksége ahhoz, hogy teljes pompájában ragyoghasson. Kulcsfontosságú, hogy a formára nyíráshoz mindig a legalkalmasabb időpontot válassza, hiszen csak így lehet tökéletes a végeredmény. Elengedhetetlen tisztában lennie azzal is, hogy – az állatok és növények védelme érdekében – mikor kell hosszabb pihenőre küldenie a vágópengéket. Blogbejegyzésünkben megválaszoljuk Önnek a sövényvágókhoz kapcsolódó legfontosabb kérdéseket, bemutatjuk az egyes meghajtástípusokat, és segítünk a kertjéhez legmegfelelőbb készülék kiválasztásában. Blogunkból mindent megtudhat a sövénynyírásról. Ha végzett az olvasással, akár azonnal hozzá is kezdhet a munkához!

Ebben a blogbejegyzésben megosztunk Önnel minden olyan információt, amire a sövényvágás során szüksége lehet.

A tökéletes időpont kiválasztása

A két évnél idősebb sövényeket legalább évente egyszer, de inkább kétszer kell formára nyírni, illetve visszavágni. Alapvetően minden vágás serkenti az új hajtások növekedését. Bár az optimális időpont a sövény típusától függően változhat, az első visszavágást általában február végén vagy március elején, vagyis még az első hajtások megjelenése előtt kell elvégezni. A hamarosan megjelenő új hajtások eltakarják a korábbi vágásokat, és így szép sűrűvé teszik a sövényt.

A második nyírást – a sövény típusától függően – nyáron vagy ősszel érdemes elvégezni. Soha ne nyírja meg a sövényt, ha a levegő hőmérséklete +5 Celsius-fok alá csökken, hiszen a fagy kárt tehet azokban a hajtásokban, amelyek még nem fejlődtek ki teljesen. Formára nyírást se végezzen mínuszokban, vagy ha erősen süt a nap, mert a frissen lemetszett ágak rendkívül érzékenyek!

FIGYELEM!

Németországban márciustól szeptember végéig törvény tiltja a sövények erőteljesebb visszavágását és ritkítását, mert az ágaik között számos madárfaj talál menedékre és épít magának költőhelyet. Ismét hangsúlyozzuk, hogy a madarak védelme minden kerti munkánál előbbre való! Egy lazább formára nyírás természetesen ebben az időszakban is megengedett.

A helyes sövénynyírás alapjai

Soha ne vágja vissza teljesen a sövény aktuális évi hajtásait (még a védett időszakon kívül sem): a sövény típusától függően mindig a fiatal hajtások hosszának felére, vagy legfeljebb egyharmadára vágja vissza ezeket.

Mindig enyhén kúpos vagy trapéz formájúra nyírja a sövényeket: ez a megoldás biztosítja, hogy az alsó része is kapjon elegendő fényt, és így ne legyenek csupasz foltok ezen a területen. Azért is érdemes enyhén kúposra nyírni a sövény tetejét, mert így elkerülheti, hogy télen a sok hó szétnyomja, esetleg eltörje a sövény ágait.

A megfelelő készülék kiválasztása

Az Einhell gazdag termékkínálatában megtalálja a benzines, elektromos és akkumulátoros készülékeket is. Az alábbiakban felsorolunk néhány ismérvet, amelyek megkönnyíthetik a választást.

Benzines sövényvágók

Akkor érdemes benzines készülékeink egyikét választania, ha hosszú és magas sövényeket kell formára vágnia. Ha ilyen típusú sövényekkel dolgozik, akkor ugye nem is kell mondanunk, hogy nagy teljesítményre és megfelelő erőtartalékra lesz szüksége? Az erős motornak köszönhetően még a vastagabb sövényágakat is elvághatja ezekkel az erős készülékekkel.

Elektromos sövényvágók

Egy valamiben biztos lehet: amíg van áram és dugalj a közelben, addig vezetékes készülékeinkkel megállás nélkül dolgozhat! Míg a benzines sövényvágókból idővel kifogy az üzemanyag, addig az elektromos készülékek folyamatosan kapnak energiát az elektromos hálózatról. Az sem elhanyagolható szempont, természetesen, hogy az elektromos sövényvágók sokkal könnyebbek a benzinmotoros készülékeknél.

Akkumulátoros sövényvágók

Az Einhell akkumulátoros készülékei a sövényvágók valamennyi előnyét egyesítik, és maximális vágásteljesítményt biztosítanak zaj és hosszabbítókábelek nélkül. Az innovatív Power X-Change akkumulátorrendszernek köszönhetően folyamatosan dolgozhat az éles pengéjű készülékekkel. Ne féljen attól, hogy lemerül az akkumulátor, hiszen pillanatok múlva ismét készen állhat az újabb bevetésre: helyezzen be egy teljesen feltöltött akkut a készülékbe, és folytassa a munkát ott, ahol abbahagyta!

TIPP

A nagyon magas sövények ápolásához próbálja ki akkumulátoros és elektromos magassági sövényvágóink egyikét. A készülékek nyele fokozatmentesen kihúzható, vagy egy másik nyéllel meghosszabbítható. A sövény maximális magasságát az Ön településének építési szabályzata/fejlesztési terve lehetséges, hogy szabályozza. Részletes és pontos információért, kérjük, érdeklődjön a helyi önkormányzatnál

Hasznos tanácsok

A sövényvágó kiválasztásánál mindig vegye figyelembe, hogy milyen magas, mennyi idős vagy éppen milyen hosszú sövénnyel kell dolgoznia. Bár valamennyi modellünket úgy terveztük, hogy azok maximálisan megfeleljenek az Ön igényeinek, és segítségükkel mindig a megálmodott formájúra nyírhassa a legkülönfélébb típusú sövényeket is, mégis azt tanácsoljuk, hogy akkumulátoros sövényvágóink egyikét válassza. Az akkumulátoros sövényvágók egyesítik a különböző típusú sövényvágók legfontosabb és legjobb tulajdonságait: maximális vágásteljesítményt nyújtanak anélkül, hogy hangos robbanómotorral zavarnák a szomszédokat, nem beszélve arról, hogy a hosszabbítókábelekkel sem kell bajlódnia.

Karbantartás nélkül a kések életlenné válnak

Ne feledje, hogy a kés minősége rendkívüli mértékben meghatározza a vágás minőségét. A vágást követően a vékony gallyakból és levelekből kifolyó nedvek lerakódnak a késeken. Ezeket a ragasztószerű maradványokat használat után könnyedén eltávolíthatja gyantaeltávolító szerrel és egy puha törlőkendővel. A durva szennyeződéseket, például a leveleket vagy ágakat kézzel, vagy kefével távolíthatja el. Figyelem! Mindig viseljen kesztyűt! A vágókések ápolásához használjon kifejezetten erre a célra gyártott spray-t. Az is tökéletes megoldás, ha a megtisztított késeket olajfürdőbe helyezi, illetve abban tárolja.

Minden használat után marad valamennyi anyag a pengéken. Mindig távolítsa el ezeket!

Mihez kezdhet a levágott ágakkal?

A levágott zöldhulladékot sokféleképpen hasznosíthatja. Az első lehetőség, hogy a nyesedéket egy elektromos késes aprítóval összedarálja. Ilyenkor két lehetőség közül választhat: komposztálhatja, vagy mulcsot (saját takaróréteget) készíthet a kertjéhez. Többet szeretne megtudni ezekről az opciókról? Ide kattintva blogbejegyzésünkben elolvashatja a részleteket.

Written by Lisa Hegewald
Published on 14.02.2024

Lisa Hegewald, az Einhell online szerkesztőjeként szinte minden szerszámmal, kerti felszereléssel és kiegészítővel kapcsolatos írással foglalkozik. Az Einhell termékmenedzsereivel való együttműködés és gyakorlati termékképzések révén folyamatosan bővíti tudását. Kedvenc terméke az akkus kávéfőző, mert semmi sem működik koffein nélkül, legyen szó műhelyről, kertről vagy az irodáról.